Chiar daca este o specie pomicola extrem de apreciata, caisul detine in continuare o pondere foarte mica din suprafetele infiintate cu livezi din Romania (circa 5-6%). Principalul motiv pentru care pomicultorii sunt reticenti cand vine vorba de cais este ca aceasta specie poate suferi destul de mult din cauza ingheturilor tarzii din primavara. Exista insa o serie de solutii pe care le putem implementa pentru a micsora cat se poate de mult aceste riscuri si pentru a avea intr-un final o plantatie roditoare de cais.

Mai mult decat atat, cei care intentioneaza sa infiinteze o livada de cais pot beneficia si de fonduri europene nerambursabile, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Pomicultorii sunt rasplatiti astfel cu punctaje mai mari daca aleg sa cultive cais, mai ales soiuri din genetica romaneasca.

Pentru a afla cum putem infiinta o plantatie rezistenta si profitabila de cais, am stat de vorba cu inginerul horticol Marius Roman, administratorul Pepinierei pomicola Afumati-Ilfov.

„In Romania, avem in continuare o pondere foarte mica de livezi infiintate cu specia cais. In primul rand, exista niste zone de favorabilitate pentru aceasta cultura oarecum limitate. Vorbim de zona Dobrogei si de aprtea de sud a tarii. Din pacate, in ultimii ani, incalzirie accentuate din luna februarie, urmate apoi de ingheturile tarzii din martie, au facut ca specia cais sa fie predispusa la Apoplexia samburoaselor, o scadere mai exact a imunitatii. Din cauza caldurii, pomul reintra in vegetatie, in februarie sa spune, apoi dintr-o data e fortat sa faca fata unui inghet. Imunitatea lui scade dramatic. Aceste schimbari climatice favorizeaza si aparitia moniliozei laxa pentru samburoase. Exista insa cateva lucruri de care putem tine cont pentru a micsora aceste riscuri”, spune, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Marius Roman.

Soiuri tardive de cais pentru zonele cu ingheturi tarzii

Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le putem face pentru a ne asigura ca plantatia de cais nu va suferi in urma ingheturilor tarzii din primavara este sa alegem un soi cat mai tardiv. „In zonele in care stim ca ar putea aparea fenomenul explicat anterior este foarte important sa alegm niste soiuri cu o pornire in vegetatie cat mai tarzie, precum Olimp, Sirena, Litoral, Favorit, Surmona sau Sulina. In schimb, daca ne aflam in niste zone unde nu avem probleme deosebit cu ingheturile tarzii putem merge pe soiurile timpurii si extra-timpurii precum Rares, Valeria, Carmela, Viorica sau Dacia.

Pomul din soiul Olimp este de vigoare mijlocie, cu productivitate buna, rezistent la boli si ger. Fructul este mare 65-75g, de culoare portocaliu, pulpa fructului este portocaliu deschis cu textura ferma, savoare buna cu gust foarte bun si echilibrat. Productivitate buna pentru industrializare. Epoca de coacere 10-12 august.

Soiul Sirena are pomul de vigoare mijlocie cu coroana globuloasa, avand ramuri de schelet solide, bine garnisite cu formatii fructifere scurte, predominante si mijlocii. Fructul este mijlociu spre mare, in medie 65 g, de forma globuloasa spre ovoida, usor asimetrica. Pielita de culoare portocalie, cu pete rosii pe partea insorita. Pulpa este portocalie cu structura ferma, potrivit de suculenta, cu gust placut si aroma fina. Samburele reprezinta 6,1% din greutatea fructului si are miezul dulce. Epoca de coacere este intre 10-15 august.

Soiul Litoral are pomi de vigoare mica, cu coroana larg globuloasa, rezistent la gerurile din timpul iernii si la ingheturile tarzii de primavara. Fructul este mijlociu, de forma alungit ovoida, putin turtita lateral, de culoare galbena limonie, acoperita cu puncte si striuri rosii pe partea insorita. Pulpa este galbena, de consistenta potrivita, suculenta si cu un gust placut, aromata. Epoca de coacere: 10-20 august, potrivit informatiilor publicate pe site-ul pomifructiferi.com.

Pe langa alegerea unui soi tardiv, pomicultorii pot avea o plantatie viguroasa si roditoare de cais daca au grija sa aplice tratamente fitosanitare de la dezmugurit si pana la formarea fructelor, in special impotriva moniliozei.

Cele mai bune soluri pentru cais

Cele mai potrivite soluri pentru infiintarea unei plantatii de cais sunt cele bine drenate, unde nu exista exces de umiditate. Totodata, pomicultorul trebuie sa asigure caisilor si o perioada cat mai mare de lumina si caldura, fiind de evitat astfel zonele umbroase.

„Caisul are nevoie de soluri bine drenate, deoarece nu suporta excesul de umiditate. Eu as recomanda solurile de tip cernoziom. De asemenea, este important ca si pH-ul sa fie unul cat mai aproape de o valoare neutra. Caisul nu se dezvolta deloc bine pe solurile acide. Nu in ultimul rand, este important sa asiguram plantei si cat mai multa caldura si lumina, caisul fiind oarecum pretentios in acest sens”, explica administratorul pepinierei.

Perioada de plantare optima pentru specia cais este toamna, incepand cu 15-20 octombrie, dupa ce planta intra in repaus vegetativ, si pana la 20-25 noiembrie.

„Cei care nu reusesc sa planteze toamna, se poate planta si primavara insa in ferestrele iernii, cum a fost anul acesta in februarie, pana cel tarziu la jumatatea lunii martie. Este important sa ne aprovizionam cu material saditor din timp, adica din toamna, deoarece atunci avem si cea mai mare diversitate de sortimente, dar si cea mai buna calitate”, mai spune Dr. Ing. Marius Roman.

Pregatirea terenului in vederea infiintarii unei plantatii de cais incepe cu operatiune de scarificare, la o adancime de 70 cm, urmata apoi de o aratura adanca, de minim 30 cm. Ulterior, se va trece repetat cu grapa pentru a marunti cat mai bine terenul. Dupa aceste operatiuni se poate incepe pichetarea terenului, conform distantelor de plantare stabilite. Din acest punct de vedere este recomandata schema de planatre 4×4 m (625 de pomi la hectar) sau, daca se doreste o cultura si mai intensiva, schema de plantat 4×3 m (circa 833 de pomi pe hectar)

Investitia pentru infiintarea unui hectar de cais poate ajunge la aproximativ 20.000 de lei, principala suma, de aproximativ 10.000 lei, fiind cheltuita pe achizitionarea materialului saditor. Pe langa acesta, vom avea cheltuieli cu infiintarea culturii de circa 5.000 de lei, precum si pentru un sistem de irigat de circa 3.000 de lei. La acestea se pot adauga costuri pentru sursa de apa.

Venitul consistent de pe urma unei plantatii de cais apare de-abia in anul 4-5, atunci cand plantele ajung la maturitate. „Din anul 4 vorbim de productii serioase, de circa 7-10 kg pe pom. Din anul 5 se poate ajunge la circa 25 de kg de fructe pe pom. Valorificarea fructelor engros ajunge la circa 3-4 lei pe kilogram, insa in piata acestea se pot vinde si cu 6-7-8 lei pe kg”, mai spune Dr. Ing. Marius Roman.

Particularitati de plantare comparativ cu alte specii pomicole nu sunt in cazul caisului, dar atragem atentia asupra unui aspect ce influenteaza in mare masura prinderea pomilor la plantare si anume manipularea adesea necorespunzatoare a sistemului radicular in timpul transportului ce duce la deshidratarea radacinilor. Din acest motiv udarea imediat dupa plantare este obligatiorie, cu 10-15 litri de apa la fiecare groapa.

Share on Facebook