Speciile de pomi fructiferi care au cel mai mare punctaj la accesarea fondurilor europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii care doresc sa acceseze fonduri europene nerambursabile pentru a-si moderniza exploatatiile pomicole trebuie sa tina cont ca exista cateva specii de pomi fructiferi eligibile pentru finantare, conform informatiilor publicate in Ghidului solicitantului pentru Submasura 4.1a – „Investiţii în exploataţii pomicole”.

Aceasta masura de finantare are ca scop creşterea competitivităţii, diversificarea producţiei, precum si creşterea calităţii produselor obţinute şi îmbunătăţirea performanţei generale a exploataţiilor pomicole.

Speciile de pomi fructiferi eligibile pentru sprijin prin subprogramul tematic pomicol sunt:

  • Pomi fructiferi: Măr, Păr, Gutui, Prun, Cires, Vişin, Cais, Piersic, Nectarin, Nuc, Migdal, Alun, Castan.
  • Arbuşti fructiferi: Coacăz negru, Coacăz roşu, Coacăz alb, Agriş, Zmeur de grădină, Afin de cultură, Mur de grădină, Mur cu ghimpi sau fară, Măceş, Soc negru, Trandafir pentru petale, Lonicera caerulea, Corn, Cătină, Scorușul negru (aronia).
  • Căpşun.

Calcularea punctajului pentru proiectul de finantare va avea in vedere si specia pomilor fructiferi, cel mai bine punctate fiind speciile piersic, nectarin, cais (10 puncte), arbusti (8 puncte), cires (6 puncte), mar (4 puncte).

Punctajul se acordă proportional în situația în care specia prioritară este majoritară din punct de vedere al dimensiunii economice (SO) în total dimensiune economică a plantatiilor pomicole propuse prin proiect.

De asemenea, punctajul proiectului de finantare va fi stabilit si in functie de sistemul de cultura: superintensiv si/sau spatii protejate (15 puncte), intensiv (10 puncte), ecologic (7 puncte).

Din punct de vedere al sprjinului nerambursabil acordat prin „Submasura 4.1a – „Investitii in exploatatii pomicole” acesta este:

  • Ferme mici 8.000-11.999 SO Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: 100.000 € pentru achizitii simple; 300.000 € in cazul investitiilor in activitatea de productie (utilaje, infiintare, reconversie etc.), 450.000 € pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatatiei agricole* (productie, procesare, comercializare).
  • Ferme medii 12.000- 250.000 SO. Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: 200.000 € pentru investitiile care presupun achizitii simple; 600.000 € in cazul investitiilor in activitatea de productie (utilaje, infiintare, reconversie etc.). 900.000 € pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatatiei agricole* (productie, procesare, comercializare).
  • Obtinere material de inmultire si material de plantare fructifer. Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: 600.000 € in cazul investitiilor in activitatea de productie (utilaje, infiintare).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE