Soiuri neobisnuite de legume, crescute cu succes de doi legumicultori bistriteni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ernest si Petruta Lukacs sunt doi bistriteni cu slujbe normale, insa cu o pasiune deosebita pentru soiurile de legume speciale. Astfel, cei doi cultiva pe o suprafata de 10 ari diverse soiuri achizitionate din strainatate, care au reusit sa se aclimatizeze foarte bine la specificul nostru climatic.

De exemplu, mici fermieri bistriteni au fasole la metru, rosii-gogosar, tomate Bosque Bumblebee, de origine americana, castravete amar, precum si soiuri de ardei deosebit de iuti.

„Noi nu suntem agricultori din tata-n fiu, ci pur si simplu avem o pasiune pentru tot ce e deosebit. Majoritatea soiurilor pe care le avem sunt cumparate din strainatate, in special din Cehia, Polonia, Germania. Pur si simplu am luat ce ni s-a part mai rar, mai interesat, si care aveau cele mai mari sanse sa se dezvolte si la noi. Un soi deosebit de tomate pe care il avem este Bosque Bumblebee, de origine americana”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Petruta Lukacs.

Una dintre caracteristicile vizuale care iese imediat in evidenta este culoarea cojii de un purpuriu pe un fond galben. Este o rosie de salata mijlocie, suculenta, cu textura delicioasa si aroma dulce de citrice care creste pana la 50-70g. Bumblebee durează aproximativ 70 de zile pentru a produce fructe coapte din transplant, avand o crestere nedeterminata.

„Din punct de vedere al productivitatii, am avut si ciorchine cu 20 de rosii pe el, cu o inaltime de circa 2 metri. Nu necesita ingrijiri speciale, e viguros, bogat, insa e important ca fermierul sa se ocupe de copilire, la 2-3 zile. Am folosit doar ingrasamant natural, balegar de vaca, pentru ele”, ne-a mai spus Petruta Lukacs.

Anul acesta, familia de legumicultori din Bistrita-Nasaud a avut cultivate in camp nu mai putin de 24 de soiuri de tomate.

„Am acordat o atentia speciala amplasarii lor in gradina, deoarece nu poti cultiva soiurile una langa alta, din cauza polenizarii, care isi afecteaza soiul initial. Nu suntem agricultori din tata-n fiu, dar ne-am documentat si de pe internet, am facut si experimente. De asemenea, am prasit destul de mult plantele, pentru a le pastra curate de buruieni. Eu in general sunt impotriva erbicidarii. Solutia aceea tot intra in pamant, iar anul urmator va absoarbe si planta solutia”, afirma Petruta Lukacs.

Pe langa numeroasele soiuri de tomate, familia Lukacs cultiva si cei mai iuti ardei din lume, precum Carolina Reaper, ridichi mov, dovleac fara coaja, castravete amar, porumb pentru popcorn.

„La anul dorim sa punem si alte noutati. Ne-am facut de curand si un mic solar pentru a proteja plantele. Speram de la anul sa iesim pe piata cu aceste rosii, sa vedem daca sunt cautate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE