Prognoza agrometeo 5 – 10 august: seceta pedologica in majoritatea zonelor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In intervalul 5 – 10 august va predomina o vreme mai calda decat in mod normal la nivelul intregii tari, chiar caniculara in primele zile ale perioadei, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 20…35°C in toate regiunile agricole, abaterile termice pozitive fiind de 1…11°C. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 27…42°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va oscila intre 13…28°C in majoritatea zonelor de cultura, inregistrandu-se frecvente nopti tropicale (Tmin ≥ 20°C).

Se intrevad ploi locale, izolat cu caracter de aversa, nesemnificative din punct de vedere agricol, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. De asemenea, spre sfarsitul intervalului instabilitatea atmosferica se va accentua treptat, indeosebi in jumatatea de nord a tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 5 – 10 august

In cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, pe majoritatea suprafetelor agricole.

In cea mai mare parte a Banatului, nordul si estul Moldovei, local in sud-vestul, sudul si izolat centrul Transilvaniei, sud-vestul Olteniei, sudul Crisanei si sud-estul Dobrogei , se va semnala fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si izolat extrema.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 5 – 10 august

Ca urmare a temperaturilor mai ridicate din aer si de la suprafata solului, procesele biologice ale culturilor agricole vor fi intensificate si chiar fortate fata de normalul perioadei, semnalandu-se totodata fenomenul de ofilire temporara si rasucirea frunzelor in orele de amiaza, ingalbenirea sau uscarea prematura a acestora, precum si fortari stadiale, in special pe suprafetele afectate de fenomenul de seceta pedologica.

Cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea in ceara (20-100%) si maturitatea deplina (10-50%), cu o stare de vegetatie in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe arealele agricole cu deficite de apa in sol.

In functie de data semanatului si precocitatea hibrizilor, porumbul se va afla predominant la inflorire, matasire si maturitate in lapte (10-100%), precum si maturitatea in ceara (10-60%) in jumatatea de sud a tarii.

In principalele bazine specializate, la sfecla de zahar se vor inregistra fazele de alungire si ingrosare a axei hipocotile, precum si local inceputul acumularii zaharului in radacina.

La cultura de cartof se vor continua cresterea tuberculilor, vestejirea vrejilor si local recoltarea la soiurile de vara.

Speciile pomicole vor parcurge cresterea si coacerea rodului, precum si acumularea zaharului in fructe, continuandu-se totodata lucrarile de recoltare.

Vita de vie se va afla la cresterea boabelor si acumularea zaharurilor, la nivelul intregii tari. De asemenea, la soiurile timpurii de masa se va inregistra coacerea in „parga”.

In general, conditiile meteorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice (recoltare, erbicidari, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, etc).

Recomandari de specialitate pentru perioada 5 – 10 august

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de toamna pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Lucrari de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi si vita de vie (tratamente fito-sanitare, erbicidari, etc.)

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE