O veste buna pentru fermieri. Guvernul a luat o decizie in cazul Sistemului Antigrindina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Printr-o Hotarare de Guvern, Executivul a aprobat Programul de realizare a Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor. Pentru realizarea programului, vor fi necesare fonduri in valoare de 32.981 mii de lei si vor fi asigurate din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Banii vor fi distribuiti in mai multe obiective, in functie de echipamentele / activitatile necesare si de locatia in care se vor amplasa acestea. Astfel,  3.000 de lei vor fi utilizati pentru Studii, proiecte tehnice, executie lucrari, achizitie echipamente si dotari, in conditiile legii, pentru Centrul Zonal de Coordonare Moldova din Iasi, 5.040 lei pentru Unitatea din Vrancea si 6.040 lei pentru pentru Unitatea de Combatere a Caderilor Grindinii din Mures.

Unitatea din Timis va primi suma de 5.970 lei in timp ce aceeasi institutie din Prahova va primi 4.631 lei. Tot pentru studii, proiecte  tehnice, lucrari, achizitii echipamente si dotari va primi si Unitatea din Oltenia suma de 6.000 de lei. Cea mai mica suma, de 2.300 lei va fi investita in studii si Programe experimentale in domeniul interventiilor active in atmosfera prin utilizarea de noi tehnologii, respectiv aviatia.

Principalele obiective ale Programului National Antigrindina

Programul de realizare a Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor a parcurs 18 etape anuale de dezvoltare, implementarea acestuia continundu-se pana la crearea in Romania a unui Sistem national coerent, in masura sa asigure protectia populatiei si a economiei la efectele si pagubele provocate de caderile de grindina si a secetei severe din Sudul si Sud-Estul Romaniei.

Prin alocarea fondurilor se extinde infrastructura Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor prin realizarea Unitatilor de combatere a caderilor de grindina si implicit cresterea suprafetei protejate la caderile de grindina.

Scopul programului

Scopul Programului este de a proteja populatia si economia, in special agricultura, ca urmare a pierderilor cauzate acesteia de catre fenomenele meteorologice periculoase, indeosebi caderile de grindina a caror tendinta, in contextul modificarilor climatice, devin tot mai agresive, precum si cresterea precipitatiilor in zonele semiaride ale tarii.

Impactul general al Programului National Antigrindina

Din punct de vedere al impactului pe care Programul National Antigrindina il va aduce asupra mediului, Guvernul sustine ca nu exista motive de ingrijorare si ca impactul nu va fi unul semnificativ.

Impactul social este in general unul pozitiv, deoarece atat populatia cat si bunurile / animalele acestora vor fi protejate de grindina, prin masuri active de interventie, precum si asigurarea resurselor de apa in completarea irigatiilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE