Comisia Europeana: sprijin exceptional oferit producatorilor de piersici si nectarine

Facebook
Twitter

Comisia Europeana a decis sa acorde Greciei, Italiei si Spaniei un ajutor exceptional dedicat producatorilor de piersici si nectarine, in contextul in care acestia au avut recolte foarte bune, insa o buna parte din pietele de export s-au inchis.

Masura de sprijin exceptionala consta in retragerea de pe piata a unor cantitati de fructe cu scopul de a reduce stocul existent. Ministrul spaniol al Agriculturii preconizeaza ca vor fi retrase circa 40.000 de tone din aceste fructe numai de pe piata spaniola.

Preturile au scacut dramatic in ultima perioada chiar sub preturile de productie, noteaza un comunicat al Comisiei Europene.

Acest lucru s-a datorat, pe de-o parte, unei recolte exceptionale, insa, pe de alta parte, si din cauza inchiderii unor piete importante de export.

Pe langa embargoul rusesc, din iulie 2017, masurile fitosanitare au limitat accesul producatorilor de piersici si nectarine inclusiv pe piata din Belarus.

„In fiecare vara, din 2014 incoace, sectorul fructelor se confrunta cu aceasta problema grava. Odata cu inchiderea pietei ruse de export, fireste ca suntem in fata unei probeleme si mai grave, care necesita interventia imediata”, a declarat ministrul spaniol al Agriculturii, Isabel García Tejerina.

In iunie 2017, Comisia Europeana a adoptat o masura de sprijinire pentru sectoarele afectate de embargoul rus. Cantitatile de piersici si nectarine retrase de pe piata vor fi distribuite gratuit pentru alte utilizari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE