Comisia Europeana anunta masuri privind calitatea alimentelor in statele membre

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a declarat ca nu poate accepta ca alimente de calitate inferioara sa fie vandute cetatenilor din Europa Centrala si de Est (CEE), transmit AP si Reuters, potrivit Agerpres.

Cateva studii au aratat ca multe dintre produsele alimentare vandute de multinationale in CEE contin ingrediente mai ieftine, de calitate mai scazuta, in comparatie cu versiunile identice vandute in Europa Occidentala.

Practica este deja ilegala, iar Comisia Europeana va adopta mai multe masuri pentru a asigura calitatea alimentelor in Uniunea Europeana.

Jean-Claude Juncker a discutat problema luna trecuta cu premierul slovac, Robert Fico.

„Nu-mi place ideea ca ar exista un fel de categoria a doua in Europa. Vom face tot posibilul sa incheiem acest mod discriminatoriu prin care se furnizeaza slovacilor produse alimentare si alte bunuri de o calitate mai scazuta”, a afirmat Juncker, intr-o conferinta de presa comuna.

Companiile alimentare si-au aparat practicile, sustinand ca pietele au gusturi diferite, iar ingredientele sunt specificate cu acuratete. De asemenea, firmele sustin ca, in Est, consumatorii sunt mai saraci decat in Vest. Alimentele sunt cu aproximativ 25% mai ieftine in Cehia decat in Germania.

De asemenea, Fico a afirmat ca refuza in mod strict standardele duble la calitatea alimentelor si a apreciat ca Juncker vede aceasta problema ca pe una europeana, nu doar regionala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE