Propunere de la Bruxelles: fara sanctiuni pentru fermierii care nu respecta normele ecologice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mai multi deputati europeni au propus in cadrul negocierilor pentru viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC) ca fermierii sa nu mai fie sanctionati pentru incalcarea normelor ecologice, ci sa se puna mai mult accent pe schemele voluntare care por fi adaptate conditiilor locale, acestea din urma fiind mult mai eficiente.

„Directia corecta este: mai multa protectie a mediului si nu mai putin mediu – si nu o reglementare proasta pentru a complica viata agricultorilor fara vreun rezultat ecologic”, a declarat Paolo de Castro, deputat european pentru agricultura si fost ministru italian al agriculturii, potrivit LAPAR.

Discutiile trilog ale PAC continua, lasand “organizatiile de negociere” pe dinafara: presedintia estona a dezvaluit ca Parlamentul European si-a retras saptamana trecuta toate schimbarile legate de organizatiile de negociere din cadrul discutiilor trilogului Omnibus din cadrul PAC.

Fostul consilier al lui Juncker isi exprima opinia cu privire la PAC: Karl Falkenberg, fost consilier al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker pe probleme de mediu si fost director general al DG ENV, a declarat ca o politica reformata trebuie sa se concentreze mult mai mult pe atenuarea impactului asupra mediului agriculturii. Falkenberg parea increzator ca Bruxelles-ul ar propune ceva ambitios in mod adecvat cand isi va implini planurile de reforma anul viitor.

Cu toate acestea, are mai putina incredere in ceea ce se va intampla dupa aceea. “Sunt deosebit de ingrijorat ce vor deveni propunerile Comisiei atunci cand vor ajunge la Parlament si Consiliu”, a spus el. “Am amintiri dureroase cu privire la ceea ce Consiliul si Parlamentul au facut din eforturi relativ timide, dar reale, de a pune mai multa ecologie in PAC”, a adaugat el, referindu-se la reforma din 2013 care a introdus cerinte ecologice pentru agricultori.

Romania, prin oficialii sai, a sustinut la Bruxelles mentinerea celor doi piloni ai Politicii Agricole Comune (PAC) si dupa 2020, continuarea platilor directe, precum si a procesului privind reducerea decalajelor intre statele membre.

Aproape 20 de miliarde de euro urmeaza sa fie investite in agricultura romaneasca, precum si in zonele rurale, pana in 2020, prin intermediul Politicii Agricole Comuna (PAC).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE