Vot in Comisia Europeana pentru utilizarea glifosat timp de 10 ani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana urmeaza sa convoace un vot la 25 octombrie privind propunerea sa de a acorda licenta erbicidului glifosat pentru utilizare in UE pentru inca zece ani dupa expirarea permisului actual din decembrie. Asta in contextul in care tot mai multe voci au cerut eliminarea treptata a acestui erbicid.

Dezbaterea Parlamentului cu privire la glifosat scoate la lumina procesul de aprobare a pesticidelor in UE: Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a concluzionat ca, desi glifosatul nu este cangerigen, acesta poate fi toxic si trebuie folosit cu grija, a declarat seful unitatii de pesticide din cadrul agentiei Parlamentul European.

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat recent ca nu va exista „un impas” in Europa atunci cand vor decide daca sa reinnoiasca licenta glifosatului. Garantia va veni ca o ampla usurare pentru Comisia Europeana, care a cerut tarilor membre sa-si asume responsabilitatea pentru decizii controversate.

„A amana problema glifosatului inca 10 ani nu este o idee buna pentru ca trebuie sa ne asumam responsabilitatile in fata istoriei”, a spus el. In schimb, a mentionat, Franta ar ajuta fermierii sa treaca de la folosirea glifosatului prin finantarea cercetarii privind alternativele de utilizare ale produsului”, a spus presedintele francez.

Comisia Europeana a decis in data de 25 ianuarie 2017 sa inregistreze initiativa cetatenilor europeni invitand Comisia “sa propuna statelor membre o interdictie asupra glifosatului, sa reformeze procedura de aprobare a pesticidelor si stabilirea unor obiective obligatorii de reducere a pesticidelor la nivelul intregii UE.”

Initiativa a reprezentat inceputul unui proces de un an pentru adunarea semnaturilor in sprijinul initiativei cetatenilor europeni, astfel cum a fost propusa de organizatori. Colegiul comisarilor europeni a discutat admisibilitatea legala a initiativei cetatenilor europeni, propusa recent, si a concluzionat ca au fost indeplinite conditiile legale pentru inregistrarea initiativei. Colegiul nu a analizat continutul initiativei in acest stadiu.

In cazul in care initiativa este sustinuta de un milion de semnaturi in termen de un an, din cel putin sapte state membre diferite, Comisia va trebui sa reactioneze in termen de trei luni, putand sa o urmeze sau nu, in ambele cazuri trebuind sa isi explice reactia. Initiativele cetatenilor sunt prevazute in TFUE si reprezinta un instrument de stabilire a puterilor cetatenilor europeni cu privire la agenda de lucru a Comisiei inca din 2012, cand a intrat in vigoare Regulamentul ECI 1 care pune in aplicare dispozitiile tratatului.

Odata inregistrata oficial, o initiativa permite unui milion de cetateni din cel putin un sfert din statele membre ale UE sa invite Comisia Europeana sa propuna un act juridic in domenii in care Comisia are competenta de a face acest lucru.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE