Rusia interzice importurile de produse zootehnice din UE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Rusia si-a extins embargoul asupra produselor legate de cresterea animalelor de la principalii furnizori occidentali, inclusiv SUA, UE si Canada. Dar pentru relansarea furnizorilor europeni, Moscova a amanat inca o data masurile de interzicere a importurilor de proteine animale prelucrate (PAP), care sunt inca utilizate pe scara larga ca materie prima in furaje.

In august, reprezentanrii Serviciului Federal Veterinar si de Supraveghere Fitosanitara (Rosselkhoznasor) au hotarat introducerea, incepand cu miercuri noaptea, unor masuri de restrictii temporare pentru livrarea de porci vii, precum si pentru importarea de produse pe baza pe carne de porc din Romania, dupa descoperirea unui focar de pesta porcina africana la Satu Mare.

Rosselkhoznadzor a anuntat ca produsele vizate de aceste restrictii si care vor ajunge la punctele de trecere a frontierei in Rusia dupa data de 2 august vor fi intoarse din drum indiferent de data inscrisa pe documentele veterinare insotitoare. In plus, Rosselkhoznadzor a decis sa restrictioneze si tranzitul porcilor vii din Romania pe teritoriul Rusiei.

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu, a declarat, pentru Agerpres, ca Romania isi mentine statutul de tara libera de pesta porcina clasica, obtinut in luna mai, deoarece nu are nicio legatura cu pesta porcina africana, confirmata in gospodarii din Satu Mare, care este o boala total diferita.

Pe de alta parte, exportatorii canadieni de carne de porc se muta cu un pas mai aproape de piata UE.

Exportatorii de porc canadian s-au mutat cu un pas mai aproape de accesul pe pietele UE, deoarece autoritatile au rezolvat o chestiune cheie care impiedica industria sa beneficieze de Acordul Economic si Comercial al UE-Canada.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE