Inca o fabrica importanta din Romania se inchide. Tara noastra ar putea deveni dependenta de importuri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dupa ce la inceputul anului 2018 germanii de la Pfeifer&Langen anuntau inchiderea renumitei fabrici de zahar ,,Diamant’’ din Oradea, tara noastra primeste inca o veste proasta. Fabrica Dorna, etalon pentru produsele lactate din Romania isi va inchide de asemenea portile, iar tara noastra tinde sa devina net importatoare de produse agroalimentare fabricate in strainatate, noteaza Mediafax.

In prezent, industria alimentara si a bauturilor din tara noastra este estimata la suma de 55 miliarde de lei, adica peste 12 miliarde de euro. Cu toate acestea, inchiderea acestor fabrici de top dar si practicile comerciale neperformante aplicate in ultimii ani de anumiti procesatori romani, tind sa accentueze deficitul comercial in acest sector agricol.

Conform datelor furnizate de Asociatia pentru Promovarea Alimentului Romanesc, deficitul comercial dintre importul si exportul produselor agroalimentare ajunsese in primele noua luni ale anului 2017 la suma de 847 milioane de euro.

,,Romania devine net importatoare de produse fabricate in strainatate. E trist ca s-a ajuns aici, dar in Romania nu ma mai mira nimic. Ca sa avem mai multa prelucrapre locala trebuie sa avem o strategie de dezvolta­re a industriei alimentare care sa fie sustinuta cu politici publice. Avem nevoie de investitii din fonduri nationale sau private’’, a declarat Emil Dumitru, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro.

Romania nu mai are nicio fabrica mare de lapte cu capital 100% romanesc

Preluarile pe bada rulanta ale marilor companii romanesti de catre afaceristi straini dar si inchiderea unor unitati importante au adus piata agroalimentara a tarii noastre in punctul in care este dependenta de investitiile straine sau de importurile din alte tari intra sau extracomunitare.

In prezent, in top 10 cele mai mari companii din industria alimentara si de bauturi din Romania, nu exista nicio fabrica de lapte, de ciocolata, de paine sau de mezeluri iar primele 10 compani din top au capital strain.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE