ACEBOP: Rusia, obligata sa accepte importurile de porci vii din Uniunea Europeana

Facebook
Twitter

Rusia va fi obligata de Organizatia Mondiala a Comertului sa accepte importurile de porci vii, carne si produse din carne de porc din Uniunea Europeana, se noteaza intr-un comunicat al Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).

Raportul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) din 19 august 2016 declara ilegala interdictia Rusiei pentru importul de porci vii, carne proaspata de porc si alte produse de porc din UE.

Hotararea se refera la o interdictie impusa de Rusia la inceputul anului 2014, ca urmare a unui numar limitat de focare de pesta porcina africana (ASF), in unele zone din UE, in apropierea granitei cu Belarus.

Aceasta masura nu se bazeaza pe standardele internationale relevante si incalca normele Acordului OMC privind aplicarea masurilor sanitare si fitosanitare (Acordul SPS).

Interdictiile individuale ale Rusiei pentru importurile din Polonia, Lituania, Estonia sunt aspru criticate in raportul OMC mai ales in ceea ce priveste obligatia de a respecta standardele internationale, care includ si principiul de regionalizare (prin care s-ar permite schimburile comerciale din zonele individuale ale unei tari, zone demonstrate ca indemne de boala prin evaluarea riscului demonstrat stiintific).

Grupul special a subliniat ca membrii OMC pot exercita dreptul de a determina nivelurile adecvate de protectie sanitara si sa restrictioneze importurile in consecinta pe baza unor probleme sanitare numai in cazul in care acest lucru este realizat in conformitate cu normele OMC.

Raportul poate fi atacat in termen de 60 de zile. In cazul in care Rusia nu va face contestatie in acest interval, raportul va fi adoptat si Rusia va fi obligata sa importe din Uniunea Europeana, mai noteaza ACEBOP.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE