Se reduc fondurile europene pentru agricultura. Cine va avea de suferit

Facebook
Twitter

Pentru noul exercitiu financiar al PAC, Comisia Europeana anunta ca bugetul alocat agriculturii va scadea cu cel putin 10%, insa promite ca Politica Agricola Comuna va fi simplificata si ca fondurile europene vor fi acordate intr-un mod mai flexibil, informeaza EurActiv.

Comisia Europeana propune ca alocarea financiara pentru noul PAC sa fie de circa 365 miliarde de euro, adica 28,5% din intregul buget al UE pentru anii 2021 – 2027. Procentul ce va fi acordat agriculturii este mai mic, in conditiile in care actuala Politica Agricola Comuna a beneficiat de 407 miliarde de euro, adica peste 37% din bugetul comunitar.

Concret, aceste schimbari vor avea drept consecinta scaderea bugetului pentru agricultura cu cel putin 10%, in viitorul PAC.

Cum vor fi utilizati banii

Cea mai mare parte a fondurilor (265,2 miliarde) vor fi directionate tot catre platile directe acordate fermierilor, in timp ce 20 de miliarde vor fi alocate pentru masuri de piata si 78,8 miliarde vor fi investite in dezvoltarea rurala. Inca 10 miliarde de euro vor fi alocate din programul Horizon, fonduri ce vor fi folosite pentru inovare in domeniul alimentelor, agriculturii, dezvoltarii rurale si bio-economiei.

Viitorul CFM, concentrat pe protectia mediului

Fata de precedentul Cadru Financiar Multianual, Comisia Europeana pune un accent mult mai mare pe protectia mediului si vrea sa asigure statelor membre mai multa flexibilitate in ceea ce priveste distribuirea si folosirea fondurilor.

Comisarul european pe agricultura, Phil Hogan a confirmat acest lucru spunand ca 40% din PAC va contribui la actiuni climatice, adica de doua ori mai mult decat in fostul cadru financiar. Astfel, si platile catre fermieri vor fi conditionate de o protectie sporita a mediului, avertizeaza comisarul.

„PAC ramane o politica pregatita sa faca fata viitorului, care continua sa sprijine fermierii si comunitatile rurale, este lider al dezvoltarii durabile a agriculturii UE si reflecta ambitia UE legata de grija pentru mediu si actiunile climatice”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Hogan: platile catre fermieri vor fi plafonate la 100.000 de euro pe ferma

Comisarul Hogan a adaugat ca platile directe oferite fermierilor urmeaza a fi plafonate incepand de la 60.000 si pana la 100.000 euro pe ferma. In urma cu o luna, Comisia Europeana propunea o masura mult mai drastica si anume plafonarea platilor directe la 60.000 euro pe ferma. In urma criticilor, plafonul a fost ridicat pana la 100.000 euro.

Totusi, plafonarea platilor directe la 100.000 euro este contestata de foarte multe tari membre UE, inclusiv Romania, care considera ca masura va avea efect asupra intregului progres facut in agricultura europeana pana in prezent.

Nemultumirile prezentate de mai multe state membre dar si controversele aparute in ultima perioada indica faptul ca negocierile pentru Politica Agricola Comuna 2021 – 2027 vor fi unele de lunga durata si ca nu se va ajunge la un consens prea curand.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE