O tara importanta va pierde miliarde de euro din fondurile europene. Ce se va intampla cu fondurile acordate Romaniei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform comisarului european, Corina Cretu, fondurile europene acordate Poloniei se vor reduce substantial si aceasta tara va primi cu 26,6% mai putini bani pentru fondul de dezvoltare a suprafetelor rurale. Si tari precum Ungaria, Cehia, Slovacia sau tarile baltice vor primi fonduri reduse in viitorul exercitiu financiar al PAC, relateaza Hotnews.

Comisia Europeana informase inca din 2 mai ca fondurile destinate dezvoltarii suprafetelor rurale vor fi reduse cu 17% in viitorul PAC, insa Polonia este tara care va pierde cel mai mult. Conform oficialilor polonezi, fondurile pentru dezvoltarea rurala sunt extrem de importante, avand in vedere nevoia de infrastructura a acestor comunitati iar reducerea cu 26,6% a fondurilor nu le serveste interesele.

,,Pentru noi fondul acesta este foarte important, pentru ca finanteaza modernizarea economiilor locale, zonele din jurul satelor, construirea drumurilor locale, canalizarea, conductele de apa” – a spus acum doua saptamani la Bruxelles Viktor Szmulewicz, presedintele Consiliului National al Camerei Agricole.

Polonia ar plati polita pentru incalcarea statului de drept

Pe 2 mai, UE propunea un mecanism prin care sa suspende platile directe catre tarile care nu respecta statul de drept. Chiar daca o hotarare oficiala nu a fost adoptata pana in prezent, UE ar putea dezavantaja statele care se confrunta cu astfel de crize politice si ar putea reduce fondurile europene acordate acestora.

Polonia ar putea fi sanctionata si pentru lipsa de solidaritate in ceea ce priveste criza refugiatilor, lucru care a inrautatit imaginea tarii la nivel de UE.

Cum vor evolua fondurile acordate Romaniei

In noul exercitiu financiar al PAC, fondurile europene acordate Romaniei nu se vor reduce, ba chiar vor inregistra o crestere usoara de 0,4%. Astfel, Romania va primi peste 13 miliarde de euro in noul PAC. Motivul pentru care Romania va primi fonduri cu 0,4% mai mari este legat de continuarea convergentei, adica incercarea UE de a egaliza subventiile acordate statelor membre.

Pentru a fi aprobat, proiectul de buget aferent anilor 2021 – 2027 trebuie sa fie adoptat in unanimitate de toate cele 27 de state membre. Comisia Europeana incearca sa finalizeze negocierile pana in mai 2019, inainte de alegerile pentru Parlamentul European. Totusi, in conditiile nemultumirilor invocate de mai multe state membre, negocierile s-ar putea prelungi pana la finele anului 2020, adica inainte de implementarea propriu-zisa a noului buget.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE