UE, o noua regula pentru irigatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Uniunea Europeana propune reutilizarea apei reziduale in irigatii, pentru a reduce consumurile energetice si impactul asupra mediului, relateaza EurActiv.

Comisia Europeana propune noi norme prin care sa stimuleze si sa faciliteze reutilizarea apei in UE pentru irigatii. Astfel, fermierii vor valorifica intr-un mod cat mai productiv apele nepotabile, diminuand deficitul de apa si protejand in acelasi timp mediul.

Scopul masurii: reducerea consumului de apa

Scopul principal al regulamentului consta in reducerea deficitului de apa in intreaga UE in conditiile schimbarilor climatice cu care planeta se confrunta. Totusi, apele reziduale utilizate la irigatii vor fi verificate, astfel incat sa existe certitudinea ca acestea sunt sigure.

„Toata lumea are numai de castigat de pe urma acestei propuneri – agricultorii nostri vor avea acces la o alimentare durabila cu apa pentru irigatii, consumatorii vor sti ca produsele pe care le consuma sunt sigure, iar intreprinderile noastre vor descoperi noi oportunitati. Insa cel mai mult va avea de castigat mediul nostru inconjurator, intrucat propunerea contribuie la o mai buna gestionare a resurselor noastre cele mai pretioase, si anume apa”, a spus Karmenu Vella, comisar european pentru mediu, afaceri maritime si pescuit.

Reutilizarea apei, masura practicata sub potentialul sau

Reutilizarea apei este practicata in prezent la nivelul UE, insa sub potentialul sau, in conditiile in care impactul asupra mediului si energia necesara pentru extragerea si transportul de apa dulce sunt mult mai semnificative, mai spune Vella.

„Noile norme au scopul de a ne asigura ca valorificam in mod optim apele tratate provenite de la statiile de epurare a apelor reziduale urbane, oferind o alternativa fiabila de alimentare cu apa. Prin faptul ca apelor reziduale nepotabile li se confera o utilitate, noile norme vor contribui, de asemenea, la economisirea costurilor economice si de mediu legate de crearea unor noi infrastructuri de alimentare cu apa”, se arata in comunicatul Comisiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE