Baciu, LAPAR: peste 50 miliarde de euro sunt necesare pentru refacerea sistemului de irigatii

Facebook
Twitter

Refacerea sistemului de irigatii din Romania ar avea nevoie de circa 50 de miliarde de euro, sumele alocate de autoritati in prezent fiind mult prea mici, a declarat, in cadrul unei conferinte de specialitate, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), potrivit Agerpres.

„Venim din urma si tot vorbim si vorbim de Legea irigatiilor, de legea aia, de legea aia. Ce irigatii, domnule?! Iti trebuie 50 de miliarde de euro ca sa refaci sistemul national de irigatii si noi tot umplem televizoarele cu un miliard pe sapte ani. Ce am facut? Noroc ca mai mult se gandeste al de sus la noi, decat noi la noi”, a spus Baciu, conform sursei citate.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a anuntat prelungirea sesiunii de depunere a cererilor de finantare pentru Submasura 4.3 I – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice – Componenta infrastructura de IRIGATII, pana la sfarsitul lunii septembrie.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca are ca obiectiv realizarea, pana in 2020, a sistemului de irigatii pentru o suprafata agricola de doua milioane de hectare.

„Noi, pana la sfarsitul anului 2020, vrem sa realizam cele doua milioane hectare reabilitate. Iata santierul tarii! Tara este in lucru. S-au deschis santiere, iata aici puteti observa si v-as ruga sa vedeti ce a insemnat abandonul acestor lucrari hidroameliorative. (…) Practic, le scoatem din pamant si le punem in functiune pentru a iriga tara. E pacat, ca avem sursa de apa. Avem fermieri destoinici, care practica o tehnologie la nivel inalt si nu au apa”, a afirmat ministrul, potrivit Agerpres.

Acesta a declarat ca sursele de apa si canalele de irigatii vor fi puse gratuit la dispozitia fermierilor, insa acestia au obligatia de a achizitiona sistemele de udare, fie cu fonduri proprii, fie in baza unor proiecte cu finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat recent versiunea finala a Ghidului solicitantului pentru submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice”, componenta pentru infrastructura de irigatii, finantata prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020).

Sprijinul public pentru investitiile finantate prin aceasta submasura este 100% nerambursabil si nu va depasi 1.000.000 euro/ proiect pentru sistemele de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune (SPP) sau 1.500.000 euro/ proiect pentru amenajarea sistemelor de irigatii aferente statiilor de pompare si repompare (SPA – Statii de pompare a apei, SRP – Statii de repompare).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE