Comisia Europeana: sprijin financiar pentru crescatorii de oi si capre

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan a prezentat un raport despre situatia actuala a sectoarelor caprinelor si ovinelor din Europa si despre perspectivele de viitor pe care aceste domenii le au.

In cadrul citirii propunerii, europarlamentarul roman Daniel Buda a avut o interventie in care a vorbit despre dificultatile prin care trece acest sector, despre lipsa fortei de munca si despre faptul ca tot mai multe exploatatii din aceste sectoare incep sa-si puna lacatul pe porti.

,,Sectorul trece insa prin dificultati majore, fiind extrem de ingrijoratoare semnalele primite din partea crescatorilor de ovine care sunt nevoiti sa isi inchida activitatea din cauza lipsei fortei de munca, in momentul de fata multe exploatatii agricole fiind lichidate sau au ajuns in pragul falimentului’’, a declarat Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Buda: ,,Se impune incurajarea asocierii’’

Oficialul a vorbit si despre importanta asocierii in aceste exploatatiei ca mijloc de imbunatatire a competitivitatii oierilor dar si despre cresterea sprijinului financiar acordat acestui sector.

,,Se impune astfel incurajarea asocierii, cresterea cuantumului sprijinului cuplat acordat organizatiilor de producatori din acest sector, a formelor de sprijin pentru infiintarea punctelor de sacrificare precum si simplificarea procedurilor de autorizare de catre autoritatile nationale. Acestea ar contribui semnificativ la cresterea accesului producatorilor pe pietele de desfacere conditie esentiala pentru a putea supravietui”, a mai precizat Buda.

Hogan: 2 milioane de euro pentru programele nationale din sectorul oieritului

Comisarul Hogan a admis ca sectorul oieritului se confrunta cu anumite probleme si vulnerabilitati, explicand ca aceasta activitate este importanta si pentru pastrarea traditiilor. In acest sens, comisarul a precizat ca vor fi alocate 2 milioane de euro pentru programele nationale aferente acestui sector si 4 milioane de euro pentru programele interstatale.

,,Impartasim opinia raportoarei in primul rand pentru pastrarea traditiei iar acest lucru este un motiv pentru sustinerea cresterii ovinelor. Carnea de oaie este comparativ mai scumpa si am decis ca productia durabila in sector sa fie sutinuta prin 2 milioane de euro pentru programele nationale si 4 milioane de euro pentru programele interstatale’’,  a declarat comisarul Hogan in cadrul dezbaterii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE