Seful MADR: un sistem performant antigrindina si de irigatii vor fi gata pana in anul 2020

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii Petre Daea  a declarat in urma unui interviu ca se fac mari eforturi ca pana in anul 2020, tara noastra sa beneficieze de un sistem performant antigrindina si unul de irigatii, raspandite pe intreg teritoriul Romaniei, noteaza Agerpres.

,,(…) obiectiv, foarte puternic, foarte important si extrem de complex si necesar pentru tara este cel de irigatii si de prevenire a caderii grindinei. Intelegand acele doua campuri de investitii pe care le-am proiectat de-a lungul vremii si le executam intr-un ritm sustinut, urmarim etapa cu etapa, zi de zi, astfel incat sa ajungem la sfarsitul anului 2020 sa putem pune in functiune sistemul de irigatii pentru a iriga 2 milioane hectare, dar si sa ajungem sa acoperim intreaga tara cu sisteme antigrindina, astfel incat sa putem interveni cand situatia o impune’’, spune ministrul.

Daea vorbeste despre schimbarile climatice dese, intalnite in ultima perioada in tara noastra si considera ca este extreme de necesar ca agricultura romaneasca sa dispuna de sisteme performante, care sa poata contracara fenomenele climatice negative.

530.000 de hectare de teren, protejate deja impotriva grindinii

Ministrul mai sustine si ca cele 60 de unitati antigrindina deja construite in Romania au capacitatea de a acoperi aproximativ 530.000 de hectare de teren agricol. Terenul vizat este localizat in zona Moldovei, intre judetul Vrancea si Valea Prahovei.

,,(…) acolo sunt plantatiile viticole care au fost afectate mai tot timpul. In fiecare an a fost cate o zona afectata de grindina, iar pierderile sunt extraordinar de mari, si este pacat, duci planta si productia pana la un anumit loc si apoi sa fii lipsit de castigul pentru care ai muncit. Este o suferinta formidabila atat din punct de vedere financiar, cat si uman’’, este de parere ministrul.

MADR, propuneri ambitioase de combatere a grindinii

Petre Daea sustine ca ministerul pe care il conduce va continua dezvoltarea sistemelor antigrindina si in anii viitori, spunand ca pentru anul acesta, se vor mai infiinta inca 5 puncte de lansare si se vor mai cauta solutii inovative pentru combaterea grindinei.

,,Anul acesta vom merge la 65 de puncte de lansare, sunt stabilite punctele respective, si in viitor, din anul 2019, incepem sa mobilam cu alte metode aceasta actiune de prevenire a caderii grindinei. Ne gandim la doua escadrile de avioane care sa intre in aceste zone unde stiinta descopera ca este un pericol si sa facem fata, urmand ca pana in 2020 sa acoperim intreaga tara. Aceasta actiune nu va neutraliza ci va acoperi si culturile din tara’’, precizeaza seful MADR.

Daea a fost totusi rezervat cand a venit vorba despre riscurile din agricultura si a recunoscut ca natura este de multe ori imprevizibila, si ca nici cele mai inovative concepte tehnologice nu pot asigura o agricultura ferita de risc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE