Ministrul Daea dezvaluie judetele care beneficiaza de sistem antigrindina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform datelor furnizate de MADR, sistemul antigrindina va beneficia in acest an de fonduri de pana la 91 milioane de lei. Suma este de 4,5 ori mai mare decat anul trecut, cand au fost alocate 20 milioane de lei, noteaza Agerpres.

Fondurile vor fi utilizate pentru construirea a inca 26 de puncte lansare pentru rachetele antigrindina, care se vor adauga celor 34 deja existente. Daca obiectivul propus va fi atins, tara noastra va beneficia de 60 de puncte lansare care vor fi capabile sa protejeze de grindina peste 800.000 hectare de teren agricol. Cresterea este impresionanta avand in vedere ca in anul 2016, tara noastra avea doar 17 astfel de puncte de lansare.

Conform ministrului Agriculturii, sistemele antigrindina vor fi amplasate in mai multe zone ale tarii, fiind combinate cu alte metode de combatere a grindinii si a fenomenelor meteo extreme.

,,Sistemul antigrindina ajunsese in 2004 sa aiba un numar de 17 puncte de lansare. Dupa 13 ani s-au mai construit doar 7 puncte de lansare. Noi am pus in programul de guvernare sa realizam puncte de lansare si de anul viitor sa incepem programul de combinare a metodelor de combatere, in asa fel incat sa acoperim intreaga tara cu sisteme de interventie pentru a combate grindina si a tine sub control, cat putem, acest fenomen nefavorabil pentru fermieri, care in cateva clipe poate sa iti ia intreaga productie din mana. Prin programul stabilit anul acesta avem de construit 26 de puncte de lansare in mai multe zone ale tarii”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Punctele de lansare, amplasate ,,pe cordonul de afectare a culturilor de catre grindina’’

Conform ministrului,  la distribuirea punctelor de lansare s-a tinut cont indeosebi de zonele cele mai predispuse in a fi afectate de grindina, iar extinderea sistemului a ajuns in partea de vest si sud-vest a tarii dar si in sud.

,,Practic, in zona de sud, unde am inceput sa extindem, dupa ce am construit de la Iasi in jos, pe cordonul acesta de afectare a culturilor de catre grindina, am extins sistemul, cercetand specialistii, unde trebuie sa facem si ce etape trebuie sa derulam in asa fel incat sa intram in conceptul acesta de unitar, de realizare, acolo unde fenomenul este cel mai activ. Am construit in partea vest, la Timis, am construit in partea de sud-vest, intelegand Mehedinti, Dolj, Olt, Valcea si Teleorman, 26 de puncte de lansare plus cresterea arealului si a punctelor de lansare in Iasi. (…)Ne aflam la aceasta data in situatia de a ataca toate 26 de puncte, doar trei din ele nu sunt finalizate, dar sunt intr-un stadiu avansat de constructie’’, a mai explicat seful MADR.

Daea: se va apela si la alte metode de combatere a grindinii

Ministrul a mai precizat ca in viitor se va imbunatati si sistemul de combatere a grindinii, apelandu-se si la alte metode, astfel incat programul sa fie inchis.

Conform informatiilor furnizate de MADR, programul prevede cresterea puctelor de lansare pentru ca in anul 2019 sa se ajunga la 99 astfel de sisteme. Mecanismul antigrindina ar urma sa protejeze aproximativ 3,1 milioane hectare de teren agricol, iar pentru cazurile exceptionale se vor folosi si avioane utiltare specializate. Pana in 2022, ministerul planuieste sa ajunga la 200 puncte de lansare rachete, care vor proteja peste 8,4 hectare de teren agricol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE