Ministrul Daea evalueaza pagubele provocate de grindina. Ce spune oficialul despre sistemul antigrindina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a deplasat in localitatea Ciocanesti, judetul Calarasi, pentru a evalua pagubele produse de grindina, „la fata locului, in camp”, noteaza Agerpres.

„Sunt in drum spre localitatea Ciocanesti din judetul Calarasi, unde ma voi intalni cu specialistii de la Directiile Agricole si cu fermierii, pentru a vedea la fata locului, in camp, pagubele produse de grindina culturilor agricole. Vrem sa constatam care este gradul de afectare, dar din informatiile pe care le avem nu este atat de grava situatia. Vom vedea la fata locului. Judetul Ialomita nu este afectat, sunt cateva zone in judetul Calarasi si cateva suprafete din Ilfov. Aici, in Calarasi, nu avem sistem de protectie antigrindina, doar in Olt si Teleorman, nici in Teleorman pe toata suprafata”, a declarat, Petre Daea.

Recent, Ministerul Agriculturii anunta ca Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) a lansat 123 de rachete in prin doua unitati din zona Moldovei, iar in acele zone nu au fost raportate caderi de grindina pe teritoriul protejat.

Inca 65 de puncte de lansare vor fi infiintate in tara

Aflat sambata in vizita la Centrul Antigrindina din localitatea Dancu, seful MADR a spus ca vor fi infiintate in tara 65 de noi puncte de lansare a rachetelor antigrindina, iar alte patru in judetul Iasi, urmand ca, in 2020, sa fie protejate peste 2,5 milioane de hectare de teren.

Acesta a aratat ca ministerul va continua investitiile in lupta pentru combaterea grindinei si va cumpara cele doua escadrile de avioane.

Daea despre esecul rachetelor din 30 aprilie: fenomenul s-a produs la o inaltime mult prea mare

In ceea ce priveste tornada care s-a produs in data de 30 aprilie, Petre Daea preciza pentru AGERPRES ca, desi sistemul antigrindina a functionat la acea data, fiind lansate 16 rachete la nivel national, fenomenul meteo extrem s-a produs la o inaltime mult mai mare decat ar fi putut actiona rachetele antigrindina.

Din cauza acestui fenomen, aproximativ 50 de hectare dintr-o plantatie viticola din zona Urlati, judetul Prahova, a fost distrusa, iar productia acestui an a fost compromisa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE