FAO: cum vor evolua preturile la produsele alimentare

Facebook
Twitter

Indicele FAO pentru preturile la produsele alimentare in aprilie a ramas in linii mari stabil, cu o medie de 173,5 puncte, fiind in crestere usoara fata de luna martie si mai mare cu 2,7% decat in aceeasi luna a anului 2017.

Preturile la cereale si la produsele lactate au continuat sa creasca, iar cele la zahar au continuat sa scada. FAO a lansat, de asemenea, primele prognoze pentru sezonul de comercializare 2018-19, estimand o scadere a productiei globale de cereale si a rezervelor, ambele fiind la, sau aproape, de nivelurile lor record.

Estimari pentru anul 2019

Estimarile anticipate pentru anul viitor pentru pietele globale de cereale sunt favorabile, in ciuda unui declin prognozat, potrivit noului Raport FAO privind Cererea si Oferta de Cereale, de asemenea, lansat astazi.

Productia globala de cereale in 2018 este de asteptat sa scada la 2 607 milioane de tone, cu aproximativ 1,6% mai mica decat recolta record din anul 2017.

Declinul se datoreaza in principal unei scaderi asteptate a productiei de porumb, in special in Statele Unite ale Americii. Scaderea productiei de grau este asociata in mare masura cu scaderea asteptata a productiei in Federatia Rusa dupa o recolta exceptionala anul trecut. Intre timp, potrivit estimarilor FAO productia mondiala de orez va creste cu 1,3%, ajungand la 510,6 milioane de tone, stabilind un nou record, in principal datorita extinderii suprafetelor din Asia.

Consumul de cereale va creste in 2019

In ceea ce priveste consumul de cereale, atat ca si produs alimentar, cat si pentru hrana animalelor, noua prognoza a FAO indica un nivel maxim de 2 626 de milioane de tone.

Aceasta cifra reflecta o crestere anticipata a consumului de orez cu 1,0% pe an, o crestere cu 0,8% a consumului de grau si o crestere cu 0,4% a consumului total de cereale furajere, din care consumul de porumb va creste cu 2,8% ajungand la un nivel record de 615 milioane de tone. Cea mai mare crestere anuala a consumului de porumb pentru hrana animalelor este prognozata pentru China si America de Sud.

Stocurile mondiale de cereale vor scadea

Ca urmare, FAO estimeaza ca stocurile mondiale de cereale la sfarsitul sezonului (sfarsitul anului 2019), vor scadea cu 2,7 la suta, iar raportul dintre stocurile mondiale de cereale si consum va scade la 27,2 la suta, in comparatie cu cea mai mare valoare a sa din ultimii 16 ani de 28,8% inregistrata in perioada 2017-2018, ramanand totusi la un nivel cu mult peste nivelul minim istoric de 20,4% inregistrat in 2007-2008.

Prima prognoza a FAO privind comertul international cu cereale in anul urmator este de 406 milioane de tone, ceea ce inseamna o scadere de doar 0,6% fata de nivelul maxim estimat pentru sezonul actual.

Tendintele preturilor

Indicele FAO pentru preturile la cereale a crescut cu 1,7% in luna aprilie, a patra crestere lunara consecutiva si este acum cu 15,4% mai mare decat valoarea sa din anul precedent. Preturile la grau au crescut datorita riscurilor legate de vreme in Statele Unite, in timp ce preturile internationale la porumb au crescut datorita productiei reduse din cauza secetei in Argentina si a plantatiile mai mici din S.U.A. De asemenea, au crescut si preturile la orez.

Indicele FAO pentru preturile la produsele lactate a crescut cu 3,4% fata de luna martie, reflectand cererea robusta pentru toate produsele lactate si preocuparile legate de disponibilitatile de export in Noua Zeelanda.

Preturile la ulei vegetal si carne au scazut

Indicele FAO pentru preturile la alimente este un indice calculat in baza tranzactiilor care urmareste preturile pietei internationale pentru cinci grupuri principale de produse alimentare.

Au fost inregistrate scaderi in luna aprilie cu privire la ceilalti trei subindicatori. Indicele FAO pentru preturile la uleiurile vegetale a scazut cu 1,4% din luna martie, in timp ce indicele FAO pentru preturile la carne a scazut cu 0,9%.

Indicele FAO pentru preturile la zahar a scazut cu 4,8% in luna aprilie fata de luna precedenta, continuand un declin care a inceput in decembrie anul trecut fiind acum in medie cu 24% mai mic decat in aprilie 2017. Scaderea preturilor a fost rezultatul unei aprovizionari excesive cauzate de randamentele record din Thailanda si India, al doilea mare producator de zahar, precum si de deprecierea monedei nationale braziliene, cel mai mare producator de zahar din lume.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE