FAO: de ce au crescut preturile alimentelor in luna februarie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cresterea preturilor mondiale la cereale si produsele lactate a compensat in aflux preturile mai scazute la uleiurile vegetale, ceea ce a determinat cresterea preturilor produselor alimentare la nivel mondial in februarie.

Indicele FAO pentru preturile la alimente a inregistrat o medie de 170,8 puncte in februarie, in crestere cu 1,1% fata de luna precedenta si cu doar 2,7% mai putin decat in anul precedent.

Indicele FAO pentru preturile la alimente este un indice ponderat in comert care urmareste preturile pietei internationale pentru cinci grupuri principale de produse alimentare.

Indicele preturilor pentru cereale, reprezentand graul, orezul si cerealele de consum curent, inclusiv porumbul, a crescut cu 2,5%, inregistrand o a doua crestere consecutiva, lunar, datorita conditiilor meteo nefavorabile care afecteaza negativ perspectivele graului de toamna din Statele Unite ale Americii si ale porumbului din Argentina.

FAO si-a redus, de asemenea, previziunile pentru recoltele de grau la nivel mondial in acest an, observand in acelasi timp ca nivelurile rezervelor sunt gata sa atinga un nivel record.

Cererea puternica a condus la cresterea pretului lactatelor

Indicele preturilor pentru produsele lactate a crescut cu 6,2% in februarie, pe masura ce cotatia internationala a preturilor a crescut pentru unt, branza si praful de lapte integral si degresat. Cererea globala puternica impreuna cu productia de lapte mai mica decat cea preconizata in Noua Zeelanda, a dus la aceasta crestere.

Indicele preturilor pentru carne a ramas in general neschimbat, intrucat preturile carnii de pasare au scazut pentru a patra luna consecutiv, compensand cresterea cotatiilor preturilor carnii de bovine.

Indicele FAO pentru preturile la uleiurile vegetale a scazut cu 3,1%, pana la cel mai mic nivel in 19 luni, pe fondul perspectivelor unui excedent global de productie in anul curent. Preturile uleiului de palmier au scazut cel mai mult, datorita cresterii stocurilor in Malaezia si Indonezia, in timp ce prognoza unor procesari record de soia in S.U.A. au coborat cotatiile la uleiul de soia.

Indicele preturilor la zahar a scazut cu 3,4%, atingand cel mai mic nivel din ultimii doi ani, in timp ce producatorii majori, cum ar fi Thailanda si India, au continuat sa se extinda, iar participantii de pe piata se pregatesc pentru o crestere accentuata a productiei in Uniunea Europeana datorita randamentului mai ridicat al sfeclei de zahar si cresterea suprafetei plantatiilor dupa ce anul trecut au fost eliminate cotele de productie.

Niveluri record pentru rezerve, chiar daca productia de grau ar putea scadea

Conditiile globale de aprovizionare pentru principalele cereale raman stabile, iar prognozele FAO  prezinta o majorare cu 14 milioane de tone pentru nivelul stocurilor la sfarsitul sezonului. Rezervele globale de grau si cereale grosiere sunt pregatite sa atinga niveluri record in anul de comercializare curent, de 272,7 milioane de tone si, respectiv, 309,8 milioane de tone, potrivit Raportului FAO privind cererea si oferta de cereale, publicat tot astazi.

Odata cu recoltarea culturilor de cereale de anul trecut, aproape finalizata, FAO si-a majorat estimarile globale pentru productia de cereale pentru 2017 pana la 2 642 milioane de tone dupa ce si-a crescut estimarea pentru productia de cereale grosiere cum ar fi porumbul din Australia si Africa de Est si de Vest. Productia de orez a ajuns la aproximativ 502,2 milioane de tone in 2017, un nivel record.

De asemenea, FAO a emis prima prognoza pentru productia globala de grau in 2018, acum vazuta la 744 milioane de tone. Desi peste medie, aceasta ar reprezenta cea de-a doua diminuare anuala, reflectand randamente anticipate mai mici in Uniunea Europeana si in Federatia Rusa.

Conditiile meteo nefavorabile in America de Sud si Africa de Sud, impreuna cu o micsorare asteptata a plantatiilor, indica, de asemenea, o scadere probabila a productiei de porumb in emisfera sudica.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE