Comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan a declarat ca sectorul agriculturii ecologice a crescut cu 125% in ultimii 10 ani insa a explicat ca aceasta crestere a fost afectata de reguli care nu mai sunt relevante in prezent, noteaza EurActiv.

,,Unul dintre marile succese ale Politicii Agricole Comune a fost capacitatea sa de adaptare pentru a raspunde noilor provocari si oportunitati”, a precizat Hogan.

Astfel Comisia Europeana a decis sa introduca noi norme pentru agricultura ecologica, norme ce urmaresc sa incurajeze infiintarea mai multor culturi de acest tip.

Noile norme au in vedere nevoia de flexibilitate a unei astfel de culturi si permit anumite derogari in cazuri exceptionale. De exemplu, un fermier care se confrunta cu situatii exceptionale care i-ar putea compromite recolta (anumite tipuri de daunatori, fenomene meteo extreme, etc.) poate obtine permisiunea de a folosi ingrediente neecologice pentru salvarea recoltei.

Normele, aplicabile si fermierilor care exporta produse in UE

Pachetul de masuri va avea un caracter unitar, el fiind implementat pe intreg teritoriul UE. Mai mult, chiar si fermierii care exporta produse ecologice in spatiul intracomunitar vor trebui sa se conformeze reglementarilor.

Totusi, exceptiile de acest tip vor fi evaluate in mod periodic, iar daca situatia se impune, vor fi aplicate tuturor fermierilor.

Comisia va evalua situatia in termen de patru ani de la data aplicarii noului regulament, si anume 1 ianuarie 2021. Aceasta va permite realizarea unei analize cuprinzatoare a normelor si practicilor nationale privind pragurile pentru substantele neautorizate, precum si evaluarea caii de urmat cu privire la aceasta chestiune.