Tinerii fermieri germani nu mai sunt atrasi de agricultura. Care este motivul

Facebook
Twitter

Sprijinul redus de care beneficiaza fermele mici dar si lipsa unei infrastructuri bine puse la punct ii determina pe tot mai multi sa renunte la agricultura si sa se mute la oras, scrie Euractiv Germania.

Regiunea Schleswig Holstein este printre cele mai afectate de acest fenomen. In aceasta zona, locurile de munca sunt foarte limitate iar tinerii sunt obligati sa plece spre orase.

„Deseori, oamenii nu au alternativa si trebuie sa plece. Si este dificil sa pornesti o afacere daca nu exista infrastructura, cum ar fi accesul la internet in banda larga, centre de zi sau scoli”, sustine spune Kathrin Muus, presedintele asociatiei tinerilor fermieri BDL.

Micile afaceri agricole din Germania au dificultati si acest lucru afecteaza sustenabilitatea intregului sector. Criticii sustin ca schimbarile structurale din zonele rurale sunt o problema majora pe care Politica Agricola Comuna adeseori o ignora.

Incertitudinea, principalul motiv care ii descurajeaza pe tinerii fermieri

Sunt multe motive pentru care proprietarii de mici exploatatii agricole aleg sa-si inchida afacerile – de multe ori e vorba de schimbarea generatiilor, pentru ca din ce in ce mai putini tineri sunt pregatiti sau doresc sa preia afacerea familiei in domeniul agricol.

Presedintele asociatiei tinerilor agricultori considera ca multi tineri nu intentioneaza sa lucreze in agricultura din cauza incertitudinilor din acest domeniu.

„Parametrii se schimba constant, programul de lucru este lung, nu exista un venit fix”, spune Muus. Infiintarea unei noi ferme este o intreprindere scumpa si deseori lipseste un sprijin de pornire. Mai mult, preturile terenurilor sunt in crestere peste tot in UE.

Problema ar putea fi rezolvata in viitorul PAC

Pentru a combate aceasta tendinta, analistii spun ca pilonul II al PAC – al dezvoltarii rurale – ar trebui sa sustina dezvoltarea comunitatilor din zona rurala si sa ajute la cresterea competitivitatii fermelor, nu doar sa finanteze proiecte de protectia mediului.

In teorie, fermierii pot obsine fonduri pentru training, renovari sau sprijin pentru investitii din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), dar autoritatile nationale au libertatea de a-si stabili propriile prioritati. Si chiar daca ultima reforma a PAC din 2013 a inclus fonduri aditionale special pentru micile ferme, multe guverne aleg sa nu plateasca aceste finantari, sustine Fundatia Heinrich Böll.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE