Petre Daea: presedintia Romaniei in domeniul agriculturii a consemnat inca o reusita

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Petre DAEA: „Aseara am consemnat inca o reusita a Presedintiei Romaniei a Consiliului Uniunii Europene, in domeniul agriculturii: echipa noastra a fost felicitata de comisarul european pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, Karmenu Vella, pentru obtinerea unui nou acord intre Consiliu si Parlamentul European privind noile masuri tehnice de conservare. Pana in acest moment, am reusit sa finalizam cu succes negocierile cu Parlamentul European si Comisia Europeana pe 9 dosare din domeniul agricultura si pescuit, din care cinci in ceea ce priveste pescuitul”.

Mai jos regasiti traducerea Comunicatului de presa publicat pe pagina Comisiei Europene.

Pescuit: Comisia Europeana saluta acordul politic provizoriu privind noile masuri tehnice de conservare

Astazi, Parlamentul European si Consiliul au convenit asupra propunerii Comisiei de a descentraliza si simplifica regulamente tehnice, oferind pescarilor mai multa greutate in luarea deciziilor cu privire la cele mai bune masuri pentru un pescuit durabil, adaptate nevoilor lor specifice.

Noile regulamente, in acord cu Politica Comuna in domeniul Pescuitului (PCP) si  cu programul Comisiei privind o mai buna reglementare, simplifica masurile tehnice care legifereaza modul in care, unde si cand pescarii pot pescui si stabilesc tipul de echipament, compozitia capturilor si a modalitatilor de a trata capturile accidentale.

Comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit, Karmenu Vella, a declarat: “Sunt incantat ca s-a realizat un acord privind propunerea noastra. Noile masuri tehnice de conservare reprezinta un pas important in realizarea unui angajament concret al UE fata de un sector durabil de pescuit si de protectie a mediului marin. Acordul de astazi ofera partilor interesate si pescarilor un instrument pentru a determina care sunt cele mai bune masuri pentru pescuit, luand in considerare situatia lor locala, protejand in acelasi timp sanatatea oceanelor noastre “.

Noile regulamente simplifica masurile tehnice de conservare existente, care pana in prezent la nivel european au devenit extrem de complexe de-a lungul anilor. Noile regulamente includ prevederi pentru protectia ecosistemului marin, a habitatelor marine si pentru evitarea capturilor accidentale de specii rare si necomerciale.

Regulamentul introduce indicatori cantitativi pentru a determina eficacitatea masurilor tehnice de reducere a capturilor nedorite de puiet, capturi accidentale ale mamiferelor, cum ar fi balene, delfini si marsuini si pasari marine, precum si indicatori care definesc impactul asupra habitatului marin. Aceasta este o abordare noua menita sa conduca la o mai buna privire de ansamblu asupra rezultatelor si o mai mare responsabilitate a operatorilor. Acordul este, de asemenea, un pas important pentru cetacee si pasari marine, prin extinderea obligatiei Statelor Membre de a introduce masuri de atenuare pentru a evita capturile accidentale de pasari marine, balene, delfini si marsuini in toate zonele maritime, atunci cand acest lucru este justificat de dovezi stiintifice.

De asemenea, co-legislatorii au convenit sa introduca o interdictie privind utilizarea echipamentelor de pescuit cu impulsuri incepand cu 1 iulie 2021, asigurand o perioada de eliminare treptata pentru a permite sectorului sa se adapteze. Acordul ofera, de asemenea, Statelor Membre posibilitatea de a interzice sau de a restrictiona imediat utilizarea pescuitului cu impulsuri electrice in apele lor costiere. Comisia va continua sa urmareasca indeaproape evolutiile stiintifice in desfasurare.

Etapele urmatoare

Acordul provizoriu va trebui adoptat oficial atat de Parlamentul European, cat si de Consiliu.

Context

Propunerea facuta de Comisie in 2016 vizeaza un sistem mai flexibil de guvernanta, care sa permita actorilor regionali, care cunosc cel mai bine situatia lor locala, sa adapteze masurile tehnice de conservare in bazinele lor maritime. De asemenea, a fost redactata o serie de regulamente distincte intr-un singur text, care ar facilita interpretarea si conformitatea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE