Cum vor fi sustinuti tinerii care practica agricultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Nevoia reinnoirii generatiilor implicate in agricultura si a transferului echitabil al activitatii agricole au fost dezbatute cu ocazia celei de-a treia Conferinte Regionale dedicata dezbaterii subiectelor privind implementarea eficienta a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, desfasurata la Braila in data de 10 septembrie 2018.

In regiunea de dezvoltare Sud-Est doar 17.830 dintre fermieri au varsta pana in 40 ani. Din totalul de 112.096 cereri unice de plata inregistrate la APIA, mai mult de 51.738 au fost depuse de fermieri cu varsta de peste 60 de ani.

In cadrul intalnirii, secretarul de stat Alexandru Potor a declarat: “Romania propune solutii pentru stabilizarea fermierilor tineri in zonele rurale. In viitor solicitam Comisiei Europene instituirea unor prime de mentinere si dezvoltare a micilor exploatatii detinute de persoane pana in 40 ani.

 In acest moment, aceasta categorie de fermieri nu este eligibila in cadrul masurilor de instalare a tinerilor fermieri (M 6.1 PNDR) si consider ca acesta este un motiv de discriminare si descurajare tocmai a celor care au inceput cu greu si au luptat pentru a-si mentine viabile exploatatiile chiar daca nu au dimensiunile foarte mari. Abordarea LEADER si utilizarea grupului de actiune locala reprezinta o solutie foarte buna pentru o distributie teritoriala echilibrata a fondurilor de dezvoltare dedicate in mod special tinerilor si fermelor mici si mijlocii”.

Proiectele realizate cu ajutorul fondurilor europene

In prezentarea sa, Daniel-Eugeniu Crunteanu, directorul general adjunct al AFIR, a aratat ca proiectele finantate cu fonduri europene prin PNDR 2020 la nivelul Regiunii de dezvoltare 2 Sud-Est Constanta au permis angajarea a peste 570 de oameni in noi locuri de munca, sustinerea financiara pentru instalarea a 1.640 de tineri fermieri, precum si finantarea a 1.200 de antreprenori care dezvolta investitii neagricole in mediul rural.

Totodata, Daniel Crunteanu a afirmat: ”Impactul fondurilor europene in dezvoltarea durabila a mediului rural este evident si prin contractarea proiectelor prin care sunt in curs de realizare peste 470 de kilometri de drumuri comunale, peste 220 de kilometri de retele de canalizare si de alimentare cu apa, precum si 21 de gradinite si 4 crese si unitati after school. Avem in acest moment cateva linii de finantare pe care fermierii sau producatorii agricoli le pot inca accesa. Ma refer la submasura 4.1 care ofera sprijin substantial pentru exploatatiile agricole atat pentru cele vegetale, cat si pentru fermele de familie, submasura 6.3 dedicata fermelor mici, dar si submasura 4.2 – procesarea produselor agricole.’’

La eveniment au fost prezenti alaturi de secretarul de stat Alexandru Potor, directorul general adjunct al DGDR- AM PNDR Carmen Boteanu, reprezentanti ai APIA, Alina Mihaela Toma, Presedinte-Director general FGCR, Alexandru Petrescu, Directorul General al FNGCIMM si altii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE