Tinerii fermieri pot primi pana la 15.000 de euro pentru dezvoltarea unei afaceri agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii care detin in proprietate o exploatatie agricola care se incadreaza in categoria de ferma mica pot accesa sprijinul aferent Submasurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, prin care pot primi suma de 15.000 de euro.

Acest sprijin nerambursabil in valoare de 15.000 de euro se va acorda in doua transe iar fermierii vor primi 75% din suma la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantum in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare.

Cum putem cheltui banii

Sprijinul va fi utilizat pentru realizarea Planului de afaceri si activitatea economica desfasurata de beneficiar. Cheltuielile propuse in Planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru, achizitia de teren sau material biologic, efectuare de studii precum cel pentru sectorul pomicol, sau privind potentialul agricol precum si activitatile relevante pentru implementarea corecta a Planului de afaceri aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.

In vederea modernizarii/ dezvoltarii exploatatiei nu sunt permise actiuni care sa prevada cheltuieli cu echipamente sau utilaje second-hand.

In cazul in care solicitantul decide sa beneficieze de consultanta gratuita finantata prin Masura (M) 02 din PNDR 2014-2020, acesta va specifica in Planul de Afaceri daca intocmirea Planului de afaceri si/ sau implementarea acestuia (dupa caz) se finanteaza prin intermediul M02. In acest caz, se va urmari ca sprijinul acordat sa nu vizeze decontarea ulterioara a acestor servicii.

Cum sa implementam corect planul de afaceri

Implementarea corecta a Planului de afaceri presupune indeplinirea in mod obligatoriu a urmatoarelor conditii:

– comercializarea productiei proprii in procent de minimum 20% din valoarea primei transe de sprijin, aspect demonstrat prin documente justificative, in conformitate cu legislatia in vigoare;

– infiintarea platformelor/ amenajarilor privind gestionarea gunoiului de grajd conform normelor de mediu in vigoare cu respectarea conditiilor de bune practici prevazute in Anexa nr. 9 la Ghidul solicitantului, in cazul in care exploatatia vizeaza cresterea animalelor; in cazul in care in cadrul exploatatiei agricole exista o platforma/ amenajare privind gestionarea gunoiului de grajd care respecta normele de mediu/ care trebuie adaptata la normele de mediu, in Planul de afaceri se va detalia acest aspect;

– stabilirea domiciliului/ sediului social a solicitantului in UAT-ul in care exploatatia este inregistrata;

– in cazul in care fermierul va fi incadrat intr-o activitate salarizata, in termen de maximum 9 luni de la data semnarii Deciziei de finantare, locul de munca al acestuia (sediul social/punctul de lucru al angajatorului) trebuie sa fie in acelasi UAT sau zona limitrofa a UAT-ului in care este inregistrata exploatatia;

– din Planul de afaceri trebuie sa reiasa dezvoltarea exploatatiei agricole;

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE