UCPR: Romania are cele mai putine gaini crescute in custi din UE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Romania se afla printre primele tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul mic de gaini crescute in custi, cu 4,79 milioane de capete, ceea ce reprezinta 14,7% din totalul de 32,5 milioane de pasari ouatoare existente in tara noastra, scrie Agerpres.

La nivelul UE, numarul total de gaini ouatoare este de peste 397 milioane de capete, dintre care 53% sunt crescute in asa-numitele „custi imbogatite”. In prezent, cel mai mare exportator de oua in Romania este Polonia, tara care detine cel mai mare numar de gaini crescute la cusca din UE. Anual, Polonia exporta in Romania circa 150 milioane de oua, adica 15% din productia de oua la custi din Romania.

MADR: Doar 8 din cele 32 de milioane de gaini din tara noastra sunt crescute in ferme industriale

Potrivit datelor MADR, Romania avea 32,552 milioane de gaini ouatoare, din care doar circa 8 milioane sunt crescute in fermele industriale, iar restul in gospodariile individuale.

„Gainile crescute in ferme industriale beneficiaza de 4 tehnologii de crestere si anume: crestere la baterii imbogatite – 59,9%, crestere in adapost, dar la sol – 36,1%, crestere in adapost si in aer liber – 3% si crestere in sistem ecologic – 1%. Numarul gainilor ouatoare crescute in ferme in baterii de custi imbogatite este de 4,79 milioane de capete, ceea ce, raportat la numarul total de pasari ouatoare din Romania de 32,55 milioane de capete, reprezinta 14,7%. Productia de oua obtinute de la gainile crescute la custi este de circa un miliard de oua pe an, dintr-un total de 6,3 miliarde de oua produse anual in Romania, ceea ce reprezinta 15,9% pe an”, sustin reprezentantii UCPR.

Doar 5% din ouale comercializate in UE sunt ecologice

„Avand in vedere ca se repeta strategia de comunicare pe acest subiect si este promovata de aceleasi persoane, prin oferirea de informatii false, nedovedite stiintific, fermierii din Romania nu inteleg ce se urmareste. Se urmareste, oare, inchiderea fermelor din Romania (dotate cu custi imbogatite) si acoperirea necesarului de oua pentru consum cu oua provenite din state membre UE, care cresc pasarile tot in sisteme de custi? Mentionam ca Polonia detine cel mai mare numar de gaini crescute la cusca din UE si este cea mai mare exportatoare de oua in Romania (circa 150 de milioane oua pe an, care reprezinta 15% din productia de oua la custi in Romania). Ouale importate din Polonia provin de la gaini crescute in custi”, mai sustin reprezentantii crescatorilor de pasari.

Potrivit datelor UCPR, un roman mananca, in medie, 240 – 250 de oua anual, ceea ce reprezinta un consum de 20 pana la 22 de oua intr-o luna obisnuita, insa in luna in care se sarbatoreste Pastele consumul pe locuitor sare la circa 30 de oua.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE