Pasi de urmat pentru a infiinta o ferma de gaini ouatoare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Infiintarea unei ferme de gaini ouatoare reprezinta o idee de afacere profitabila, care ne poate aduce profituri insemnate inca din primul an de la infiintare. In prezent, tot mai multi fermieri se orienteaza spre o metoda alternativa de crestere a gainilor, si anume cea ecologica.

Sistemul de crestere ecologic trebuie sa indeplineasca mai multe conditii decat unul conventional, insa avantajele oferite de o astfel de exploatatie sunt pe masura. Ouale ecologice au un pret mult mai mare decat cele produse la nivel industrial si sunt la mare cautare.

In general, pentru a fi considerat ecologic, un adapost trebuie sa permita gainilor acces la aer liber, pentru cel putin o treime din viata lor, sa includa o trapa de intrare/iesire de o dimensiune corespunzatoare pentru pasari iar cel putin o treime din suprafata podelei sa fie solida, fara gratare sau grilaje si sa fie acoperita cu asternut. Mai mult, si procesul de hranire, adapare, colectare a dejectiilor si a  oualor trebuie sa respecte anumite standarde. Iata care sunt lucrurile de care trebuie sa tinem cont:

1) Sistem de furajare

Instalatia de furajare trebuie sa fie construita ca un jgheab cu circuit inchis, iar furajele vor fi transportate de un lant transportor. Acest sistem de furajare trebuie sa fie automat si trebuie programat la ore fixe, cu aceeasi cantitate de furaje. Astfel, gainile vor primi o cantitate suficienta de furaje si se vor dezvolta corespunzator.

Reglarea debitului furajelor cu un sibar este de asemenea importanta. Cu acesta, gainile vor primi o cantitate mai mare de furaje in prima parte a zilei si va reduce risipa. Pentru idei despre nutritia gainilor ouatoare si nu numai, putem accesa acest site. Tot aici, gasim si sfaturi utile despre nutritie si furajare la animale.

2) Sistem de evacuat dejectiile

Acest sistem permite evacuarea cu usurinta a dejectiilor si asigura un adapost curat pentru gaini. Instalatia este compusa dintr-un mecanism de actionare care actioneaza o lama racolare prin doua limitatoare de cursa si un cablu de tractiune.

Dejectiile vor cadea pe niste benzi asezate sub grilajul adapostului si vor fi transportate in mod automat catre zona de colectare a halei.  Pentru a le muta intr-o remorca, se poate folosi un melc transversal, care le va depozita automat, pentru a fi transportate la platforma de gunoi.

3) Sistem de adapare

Sistemul de adapare este compus din conducte din material plastic si din bazine cu flotor pentru fiecare nivel, pe care se monteaza adapatorile automate de tip picurator.

Sub fiecare picurator se afla cate un vas de retentie din material plastic, fixat pe peretele lateral si care are menirea de a nu permite scurgerea apei in dejectiile de sub baterie. Gainile pot consuma apa atat din picurator, cat si din vasul de retentie de sub picurator.

4) Colectarea oualor

Cel mai important aspect din lista noastra si insasi obiectul activitatii noastre este colectarea oualor. Pentru a fi considerat ecologic, adapostul nostru are nevoie de un sistem special de colectare a oualor.

Cel mai comun mod de colectare este prin intermediul benzilor, care sunt confectionate dintr-o tesatura speciala si impregnata cu material plastic. Colectarea se poate realiza atat manual, unde transportul cofrajelor se realizeaza cu ajutorul carucioarelor sau automat, prin care ouale ajung direct din hala in statia de sortare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE