pui de curca

Cresterea pasarilor de curte. Reguli de ingrijire, de hrana si de adapost

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Orice gospodar pasionat de cresterea animalelor are in propria curte cateva gaini, pe care le considera o sursa naturala de oua si de carne. Totusi, daca te-ai gandit sa duci lucrurile la un alt nivel si sa-ti maresti sau sa-ti diversifici aceasta activitate, este cazul sa aplici cateva reguli speciale.

Multumita tehnologiilor foarte performante si accesibile ca pret aparute pe piata, orice persoana isi poate transforma propria gospodarie intr-o mini crescatorie de pasari. Iata care sunt aspectele de care trebuie sa tii cont pentru fiecare specie de pasare de curte.

Rate

Daca nu iti doresti sa cumperi puii de rata, ii poti obtine foarte usor si singur, cu ajutorul unei clocitoare. In mod normal, puii de rata eclozeaza dupa 28 de zile de cand au fost puse ouale, insa exista cazuri in care se va depasi aceasta perioada.

Cresterea bobocilor nu este foarte grea intrucat aceasta specie nu este una foarte pretentioasa. In primele zile de viata, acestia trebuie pusi intr-o cutie, care trebuie tinuta intr-un spatiu inchis si incalzit suficient. Pentru inceput, puii de rata trebuie hraniti cu galbenus de ou fiert, iar dupa o luna de viata, acestia pot fi scosi afara. Dupa ce s-au mai marit, puii pot fi hraniti cu porumb, faina cu tarate dar si legume proaspete. Aflati aici mai multe informatii despre cresterea ratelor.

Gaini

Si puii de gaina pot fi obtinuti foarte usor la incubator. Aceasta specie de pasari are o perioada de incubatie destul de mica, de circa 21 de zile si o rata de ecloziune destul de mare. In primele zile de viata, puii de gaina trebuie sa fie pusi intr-o cutie, deasupra careia se va pune un bec de 60W. De asemenea, trebuie ca puii sa aiba hrana si apa la discretie, pentru a-si asigura necesarul ori de cate ori doresc.

In primele saptamani de viata, puii trebuie hraniti cu galbenus de ou fiert, faina si concentrat, pentru a le asigura necesarul caloric. Pe masura ce se dezvolta, puii pot fi hraniti si cu branza de vaci, verdeturi sau chiar fructe. Pe acest site puteti gasi mai multe informatii despre cresterea puilor de rasa mixta.

Gaste

Conditiile de incubare la ouale de gasca sunt foarte similare cu cele de la rate, cu exceptia ca bobocii de gasca vor iesi din oua abia din a 30-a zi. In primele zile de viata, bobocii de gasca trebuie tinuti intr-o cutie, intr-un spatiu inchis. Caldura boboceilor poate fi asigurata cu un bec cu infrarosu de 200W, care va fi asezat la aproximativ 25 de centimetri deasupra cutiei.

In primele zile de viata, puii vor fi hraniti cu macinis sau cu furaje combinate de tip starter, care sa le fie disponibile oricand, intrucat bobocii vor manca si noaptea. De asemenea, este necesar sa le asiguri si necesarul de apa.  Odata ce cresc si vor fi scoase afara, gastele vor paste iarba si isi vor asigura o mare parte din necesarul caloric in acest fel.

Curci

Pentru obtinerea puilor de curca se poate folosi un incubator, insa puteti apela si la metoda naturala, intrucat curcile sunt extrem de devotate si grijulii cu ouale, avand un instinct parintesc foarte puternic. In mod normal, puii de curca vor ecloza dupa 28 de zile.

In primele zile de viata, puii de curca vor fi hraniti cu amestecuri de cereale macinate, concentrate, branza de vaci, supliment pe baza de lucerna verde sau galbenus de ou fiert tare. Pe masura ce cresc, in alimentatia acestora se poate adauga si urzici sau foi de ceapa verde. Dupa ce implinesc doua luni, curcile vor trebui hranite cu graunte intregi.

 

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE