septembrie 26, 2022

Agrometeo: vremea ar putea influenta negativ orzul si graul de toamna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Starea de vegetatie a culturilor agricole, a speciilor de camp, de pomi si viticole isi vor continua starea de repaus vegetativ pe aproape tot intreg teritoriul agricol. Totusi, din cauza alternantei inghet-dezghet la sol, orzul si graul de toamna are putea avea probleme, se arata in ultima prognoza agrometeorologica emisa de ANM.

Caracteristici meteorologice

Din punct de vedere termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 1…13°C, mai ridicata cu 1…11°C comparativ cu mediile multianuale, in aproape toate regiunile. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 4…17°C, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Temperatura minima a aerului va oscila intre -2…9°C, in majoritatea zonelor de cultura. Se prognozeaza precipitatii, predominant sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), indeosebi in nordul, vestul si centrul tarii, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si local extrema, in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei si a Banatului, local in nord-vestul, centrul, estul si sudul Transilvaniei, nordul, estul, izolat sudul si sud-estul Moldovei, sudul Olteniei si al Crisanei.

Rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, pe suprafete agricole extinse din Oltenia si Crisana, local in nordul, nord-estul si centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, centrul, estul si sudul Moldovei, nordul, nord-vestul si vestul Munteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, speciile de cậmp si pomi-viticole isi vor continua starea de repaus vegetativ pe aproape intreg teritoriul agricol. De asemenea, pe fondul temperaturilor maxime mai ridicate din aer, in zonele de cậmpie din jumatatea de sud a tarii, vor fi posibile reluari lente si temporare ale proceselor de crestere si dezvoltare, in special la culturile infiintate in epoca optima. Totodata, datorita alternantei inghet-dezghet la sol, izolat se va putea produce fenomenul de „descaltare” a plantelor de orz si grau de toamna.

In functie de data semanatului, la cerealierele de toamna (orz si grau) se vor inregistra fazele de rasarire, aparitia frunzei a treia si infratire (15-100%). Starea de vegetatie a culturilor se va prezenta medie si slaba in culturile semanate in afara epocii optime (dupa data de 01 Noiembrie 2019) si insuficient pregatite pentru rezistenta la conditiile de iernare.

Cultura de rapita se va afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar (4-13 frunze), cu o uniformitate si vigurozitate a plantelor pe ansamblu buna si medie, indeosebi pe terenurile unde plantele au intrat in iarna cu o rozeta de 5-8 frunze. Local, in vestul, sudul si estul tarii starea de vegetatie se va mentine medie si slaba, in special pe arealele agricole unde culturile au fost infiintate tardiv.

La nivelul intregii tari, speciile pomi-viticole vor parcurge in continuare starea de repaus vegetativ. Pe ansamblu, conditiile agrometeorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole in camp.

Recomandari de specialitate

  • Continuarea efectuarii controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii culturilor de toamna, precum si a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Aplicarea ingrasǎmintelor organice la pomii fructiferi si vita de vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE