Ministrul Oros, intalnire cu ambasadorul SUA. O propunere de colaborare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Nechita-Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, l-a primit astazi, la sediul MADR pe E.S. Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA la Bucuresti.

Din delegatia Ambasadei SUA a facut parte si Jonn Slette, atasat agricol si Monica Dobrescu, specialist pe probleme de agricultura. La intalnire au participat secretarul de stat Emil Florian Dumitru, secretarul de stat George Scarlat, precum si directori si experti din cadrul directiilor de specialitate a MADR.

Principale subiectele de discutie au vizat: dezvoltarea relatiilor de cooperare bilaterala, perspectivele biotehnologiilor agricole, diversificarea si intensificarea schimburilor comerciale intre cele doua tari, initierea unor parteneriate romano-americane in domeniile procesarii produselor agro-alimentare, transferul de tehnologie si know-how. Alte aspecte discutate s-au referit la evolutia Pestei Porcine Africane si a gripei aviare pe teritoriul Romaniei.

In cadrul discutiilor, ministrul Adrian Oros a evidentiat importanta si indelungata traditie de cooperare bilaterala si a reconfirmat interesul privind dezvoltarea in viitor a parteneriatului strategic romano-american, precum si potentialul de dinamizare a cooperarii bilaterale.

Ministrul Oros a transmis partii americane ca obiectivele prioritare ale mandatului sau se axeaza pe investitiile in procesare si depozitare, pe de o parte si, pe de alta parte, pe dezvoltarea fermei de familie, cea mai potrivita forma de sustinere si revitalizare a satului romanesc.

In acest context, ministrul a exprimat interesul tarii noastre de a realiza parteneriate romano-americane care sa sprijine procesarea produselor agricole, avand in vedere potentialul de productie al Romaniei. Totodata, ministrul Oros a facut referire la alte aspecte de interes pentru sectorul agricol romanesc precum activitatea de multiplicare a semitelor si solutii tehnice in irigatii, solicitand sprijinul SUA in acest sens.

Secretarul de stat Emil Dumitru si-a exprimat dorinta ca parteneriatul cu SUA sa fie consolidat, declarand ca Romania va elabora Planul National Strategic cu sprijinul Bancii Mondiale. Acesta a recunoscut nevoia tarii noastre de a beneficia de o mai buna industrializare, de masini si utilaje agricole care sa fie fabricate in Romania pentru a putea beneficia rapid de noile tehnologii. In acest sens, oficialul a solicitat sprijinul SUA privind posibilitatea de a initia parteneriate de cooperare pentru transfer de cunostinte si know-how pe partea de irigatii si gestionarea schimbarilor climatice.

In interventia sa, ambasadorul SUA si-a exprimat deschiderea de a sprijini Romania, dorind sa cunoasca si sa aprofundeze planurile si directiile prioritare ale Ministerului, pentru a aborda aspectele vizate intr-un mod eficient si reciproc avantajos.

In urma discutiilor s-a propus ca pe baza unei listei de prioritati elaborata de partea romana sa se formeze grupuri de lucru care sa discute aplicat pentru identificarea unor solutii concrete si viabile de colaborare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE