Cum ingrijesti pasarile pentru cele mai bune oua

Facebook
Twitter

Daca decizi sa cresti acasa pasari si vrei sa te bucuri de oua de calitate, trebuie sa te asiguri ca acestea sunt ingrijite corespunzator. De la hrana, la spatiul pe care il au la dispozitie, exista o serie de factori care vor influenta numarul de oua, aspectul si gustul acestora. In functie de spatiul pe care il ai la dispozitie, trebuie sa decizi daca vrei sa cresti pasarile pentru consumul propriu sau vrei sa transformi un hobby intr-o mica afacere.

Tine minte ca vei avea nevoie de timp sa ingrijesti pasarile si sa le oferi cele mai bune conditii. Iata cum poti face asta:

Hrana

Daca esti interesat sa achizitionezi pui, va trebui să te ocupi cu atentie de hrana de care au nevoie din primele zile de viata. Cantitatea și nevoile difera în functie de specie. De exemplu, puii de fazan au nevoie de mai multe proteine decat cei de gaina. Este important ca puii de o zi să aiba parte de un start corespunzator, deoarece primele saptamani sunt cruciale pentru o dezvoltare sanatoasă.

Furajele trebuie sa conțina o combinatie de proteine, calciu, aminoacizi, fosfor, vitaminele A, D și E. Poti achizitiona furaje deja preparate, potrivite varstei puilor sau, daca vrei, poti sa le prepari chiar tu. Nu uita ca trebuie sa aiba mereu acces la apa proaspata, curata. 

Dupa o luna, se pot introduce in alimentatia pasarilor grauntele de porumb, iar verdeata tocata marunt ajunge la 25-30% din ratie in jurul varstei de 1-1,5 luni. Este recomandat ca pasarile sa aiba acces in aer liber, deoarece o mare parte dintre proteine se regasesc in insectele pe care acestea le pot consuma cand scurma dupa hrana. Vitaminele de care au nevoie se găsesc și în consumul de iarbă, iar păsările ar trebui să aibă la dispoziție spații de aproximativ 1 mp/ pasăre de zonă verde cu trifoi, lucernă sau iarbă. De asemenea, pentru a contribui la cantitatea de calciu pe care o consumă păsările, folosește cojile ouălor pe care le gătești și amestecă-le cu furajele.

Țarcul

Păsările au nevoie de protecție față de prădători și condiții meteo, așa că nu ignora importanța unui spațiu generos, bine întreținut, în care păsările pot fi în deplină siguranță. În cazul puilor de o zi, va trebui să construiești un țarc, în funcție de câți pui vrei să crești. Un lucru important de ținut minte – păsările sunt foarte sensibile la stres și sunt ființe ale obișnuinței, adică schimbările bruște și dese la care sunt expuse le pot crea probleme. Dacă sunt stresate, nu vor putea să facă la fel de multe ouă și vor suferi.

Zona țarcului trebuie să includă la maturitate și un colț potrivit pentru a oua, deoarece și acest proces le poate cauza stres, în special atunci când sunt întrerupte. Locul potrivit pentru a face ouă este o zonă călduroasă, ascunsă și izolată, de preferat care poate fi acoperită. Păsările nu vor face ouă mereu în același loc, însă este recomandat să le amenajezi o zonă specială.

Țarcul trebuie să fie curat și bine ventilat. Trebuie să acorzi atenție acestui aspect, în special dacă vrei să crești mai multe păsări și construiești un coteț de dimensiuni mai mari, asemănător cu o căsuță. Calitatea ouălor va fi influențată și de gradul de curățenie, iar starea de spirit a găinilor va fi afectată de un mediu cu temperaturi prea mari și plin de murdărie.

Rasa potrivită

În momentul în care decizi să crești păsări la curte, trebuie să stabilești ce vrei să obții din asta. Dacă îți dorești găini pentru o producție consistentă de ouă, alege puii de rase precum Gât-Golaș sau Porumbac. Cumpără păsările din surse sigure, care te pot consilia și care îți pot oferi sfaturi despre creșterea fiecărei rase sau specii. În acest fel, vei putea avea rezultatele pe care le aștepți și vei putea să le oferi păsărilor condițiile optime de viață. Nu uita însă că rasa nu îți garantează succesul. Va fi nevoie să te ocupi cu atenție de hrănirea și de siguranța lor pe tot parcursul vieții păsărilor.

Achiziționează păsări pentru curte atunci când crezi că te vei putea ocupa de îngrijirea acestora și dacă ai la dispoziție spațiul necesar. Experiența o vei acumula pe parcurs, dar trebuie să aduni informații importante despre îngrijirea păsărilor, în funcție de particularitățile acestora.

 

Sursa foto: pexels.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE