Avantajele infiintarii unei mini crescatorii de pasari. Sfaturi utile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Orice gospodar care se ocupa, printre altele, si cu cresterea animalelor are in propria curte cateva gaini, pe care le considera o sursa naturala de oua si de carne. Totusi, daca te-ai gandit sa duci lucrurile la un alt nivel si sa-ti profesionalizezi, intr-o oarecare masura, aceasta activitate, este cazul sa aplici cateva reguli speciale.

Multumita tehnologiilor si utilajelor agricole foarte competitive atat ca pret cat si ca performante, orice persoana isi poate transforma propria gospodarie intr-o mini crescatorie de pasari. Iata care sunt aspectele de care trebuie sa tii cont pentru fiecare specie de pasare de curte.

Gaini

Daca iti doresti sa iti infiintezi o mini crescatorie de pasari, gainile sunt cea mai la indemana alegere. Puii pot fi obtinuti foarte usor la incubator, iar aceasta specie de pasari are o perioada de incubatie destul de mica, de circa 21 de zile si o rata de ecloziune destul de mare. In primele zile de viata, puii de gaina trebuie sa fie pusi intr-o cutie, deasupra careia se va pune un bec de 60W. De asemenea, trebuie ca puii sa aiba hrana si apa la discretie, pentru a-si asigura necesarul ori de cate ori doresc.

In primele saptamani de viata, puii trebuie hraniti cu galbenus de ou fiert, faina si concentrat, pentru a le asigura necesarul caloric. Pe masura ce se dezvolta, puii pot fi hraniti si cu branza de vaci, verdeturi sau chiar fructe. Poti folosi puii de gaina fie pentru o ferma de pui de carne fie pentru a vinde ouale, o afacere infloritoare in conditiile in care tot mai multi oameni afla care sunt principalele beneficii consum oua bio.

Curci

Pentru obtinerea puilor de curca se poate folosi un incubator, insa ai posibilitatea de a apela si la metoda naturala, intrucat curcile sunt extrem de devotate si grijulii cu ouale, avand un instinct parintesc foarte puternic. De regula, puii de curca vor ecloza dupa 28 de zile.

In primele zile de viata, puii de curca vor fi hraniti cu amestecuri de cereale macinate, concentrate, branza de vaci, supliment pe baza de lucerna verde sau galbenus de ou fiert tare. Pe masura ce cresc, in alimentatia acestora se poate adauga si urzici sau foi de ceapa verde. Dupa ce implinesc doua luni, curcile vor trebui hranite cu graunte intregi.

Gaste

Conditiile de incubare la ouale de gasca sunt foarte similare cu cele de la rate, cu exceptia ca bobocii de gasca vor iesi din oua abia din a 30-a zi. In primele zile de viata, bobocii de gasca trebuie tinuti intr-o cutie, intr-un spatiu inchis. Caldura boboceilor poate fi asigurata cu un bec cu infrarosu de 200W, care va fi asezat la aproximativ 25 de centimetri deasupra cutiei.

In primele zile de viata, puii vor fi hraniti cu macinis sau cu furaje combinate de tip starter, care sa le fie disponibile oricand, intrucat bobocii vor manca si noaptea. De asemenea, este necesar sa le asiguri si necesarul de apa.  Odata ce cresc si vor fi scoase afara, gastele vor paste iarba si isi vor asigura o mare parte din necesarul caloric in acest fel.

Rate

Daca nu iti doresti sa cumperi puii de rata, ii poti obtine foarte usor si singur, cu ajutorul unei clocitoare. In mod normal, puii de rata eclozeaza dupa 28 de zile de cand au fost puse ouale, insa exista cazuri in care se va depasi aceasta perioada.

Cresterea bobocilor nu este foarte grea intrucat aceasta specie nu este una foarte pretentioasa. In primele zile de viata, acestia trebuie pusi intr-o cutie, care trebuie tinuta intr-un spatiu inchis si incalzit suficient. Pentru inceput, puii de rata trebuie hraniti cu galbenus de ou fiert, iar dupa o luna de viata, acestia pot fi scosi afara. Dupa ce s-au mai marit, puii pot fi hraniti cu porumb, faina cu tarate dar si legume proaspete.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE