Sfaturi utile pentru cresterea puilor de gaina. Cum le asiguram o dezvoltare corespunzatoare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cresterea puilor de carne nu este o activitate complicata, insa primele 10 zile sunt cruciale pentru dezvoltarea corecta a acestora. In primele zile de viata, puisorii sunt extrem de sensibili si vor avea nevoie de tratament special pentru a se putea dezvolta corespunzator.

In aceasta perioada va trebui sa avem in vedere si asigurarea unui adapost propice pentru pui, cu un asternut calduros si ferit de umiditate. In cazul in care nu avem posibilitatea de a tine puii intr-un loc calduros, va trebui sa le asiguram sursa de caldura in mod artificial.

In cele ce urmeaza va vom prezenta cele mai importante aspecte de care trebuie sa tinem cont pentru a asigura o dezvoltare corespunzatoare a puilor de gaina.

  1. Adapostul

Fie ca ii cumparam de pe un magazin online sau ii obtinem la incubator, inaite de venirea puilor trebuie sa ne asiguram ca viitorul habitat al acestora unul este curat si dezinfectat. Dezinfectia adapostului se face folosind un produs cu actiune asupra bacteriilor, virusurilor, fungilor si algelor.

Pregatirea asternutului se face prin asezarea uniforma a paielor sau a talajului de lemn intr-un strat de minim 5-7 cm. Totusi, este recomandat sa nu folosim hartie sau carpe textile ca asternut, deoarece acestea mentin umiditatea si sunt mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Tot pe asternut se vor aseza si adapatorile si hranitorile, insa acestea vor trebui ridicate pe masura ce puii cresc. In mod normal, inaltimea adapatorii ar trebui reglata in asa fel incat sa le permita puisorilor sa bea apa cu usurinta.

Consulta un ghid complet despre cresterea puilor de gaina, astfel incat sa le asiguri toate conditiile necesare si sa ii ajuti sa se dezvolte corespunzator.

  1. Furajarea

In primele zile si chiar saptamani de viata, puii ar trebui furajati cu faina de porumb combinata cu galbenus de ou fiert, verdeturi sau nutreturi granulare. In cazul in care optam pentru furajele din comert, este indicat sa cumparam un produs care contine si anticoccidian.

Anticoccidianul este folosit la puisorii de gaina pentru a reduce riscul imbolnavirii acestora cu coccidoza, un parazit extrem de frecvent in randul pasarilor, care le poate fi chiar fatala.

  1. Vaccinarea

Vaccinarea se face contra Pseudopestei aviare in ziua 9 si 24 de viata a puilor si impotriva Bursitei infectioase intre zilele 12 si 14. In perioada cand se face vaccinarea este bine sa se foloseasca vitaminoterapia pentru prevenirea stresului de vaccinare.:

In ceea ce priveste apa, aceasta trebuie sa fie permanent proaspata si provenita dintr-o sursa sigura. Pentru a evita deteriorarea asternutului si udarea puilor, va recomandam ca in primele 6 saptamani sa fie folosite adapatori destinate puilor mici. Recomandam de asemenea folosirea aditivilor pentru dezinfectare si stimulare, in apa de baut.

  1. Caldura

Dupa cum spuneam, puii sunt extrem de sensibili in primele zile de viata si au nevoie de caldura. Pentru ca nu au closca, puisorii de incubator vor avea nevoie de o sursa artificiala de caldura, in cazul in care temperaturile de afara nu sunt tocmai optime.

Cele mai potrivite sisteme de incalzire a habitatelor animalelor mici sunt becurile cu infrarosu. Acestea emit radiatii infrarosii cu cea mai eficienta lungime de unda 1,2 – 1,4 m si sunt ideale atat pentru pui de gaina, cat si pentru alte pasari in primele 3 saptamani de viata In prima saptamana de viata, temperatura trebuie sa fie in jurul valorii de 32 grade Celsius, ea coborand cu cate 2 grade pentru fiecare saptamana de viata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE