Fermierii cer sprijin de la autoritati pe timp de coronavirus. Care sunt principalele solicitari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In contextul epidemiei de coronavirus, Clubul Fermierilor Romani solitica sprijin pentru mediul de afaceri si elaborarea unei serii de masuri concrete pentru limitarea efectelor pandemiei asupra agricultorilor romani.

In cele ce urmeaza redam continutul documentului:

„Este foarte important ca ministrul agriculturii sa transmita cetatenilor Romaniei ca prin masurile care se iau se are in vedere asigurarea deplina a securitatii alimentare a romanilor si sprijinirea lantului agro-alimentar de proximitate pentru buna traversare a acestei perioade. In acest sens, este necesara o comunicare sustinuta pentru ca toti cetatenii sa inteleaga sa nu puna presiune artificiala pe lantul agro-alimentar astfel incat activitatile pe intreg lantul de aprovizionare sa se desfasoare in conditii cat mai bune, tinand cont de restrictiile si limitarile care au fost impuse”, transmite organizatia.

In acest sens, ar fi util sa se precizeze: care sunt masurile luate la nivel de minister privind constituirea celulei de criza/a grupurilor de lucru de suport pentru fermieri; care sunt solutiile pentru asigurarea transmiterii informatiilor de interes pentru fermieri; cum se implica autoritatile in luarea masurilor de sprijinire a continuarii in bune conditii a lucrarilor agricole din campania de primavara, protejarea persoanelor vulnerabile care desfasoara activitati agricole si pentru asigurarea bunastarii animalelor din fermele zootehnice. Este foarte important ca ministrul agriculturii sa transmita cetatenilor Romaniei ca prin masurile care se iau se are in vedere asigurarea deplina a securit[tii alimentare a romanilor si sprijinirea lantului agroalimentar de proximitate pentru buna traversare a acestei perioade”.

Fostul ministru Daea: activitatea agriculturii nu poate fi oprita

De asemenea, fostul sef al MADR, Petre Daea, compara importanta agriculturii cu cea a sistemului de sanatate si sustine ca aceasta activitate nu poate fi oprita:

„Fermierii si hrana, alaturi de medici si medicamente, sunt scutul nostru de aparare impotriva dusmanilor nevazuti. Boala si foamea nu se vad, dar se simt. Nu doresc o abordare nihilista, apocaliptica, nu ne ajuta acum. Suntem intr-o situatie dificila, careia trebuie sa ii facem fata, ascultand de autoritati si specialisti, conformandu-ne si contribuind fiecare cu ce putem. Daca fabricile pot fi oprite, daca munca poate fi mutata la domiciliu – online, in anumite sectoare, in spitale si agricultura, activitatea nu poate fi oprita. Munca in camp, in grajd si in fabricile de prelucrare a produselor alimentare se face continuu, la timp, indiferent de vreme sau calendar”, a scris, pe Facebook, Petre Daea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE