Masurile prin care UE ii sprijina pe fermieri, pe timp de coronavirus

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana a decis sa sustina fermierii, in conditiile pandemiei de coronavirus, si sa le creasca fluxul de lichiditati, in aceste momente.

Astfel, Comisia va majora avansurile la platile directe (de la 50% la 70%), respectiv platile pentru dezvoltare rurala (de la 75% la 85%).

Fermierii vor incepe sa primeasca aceste avansuri de la jumatatea lunii octombrie. Pentru mai multa flexibilitate, statele membre vor putea sa faca platile catre fermieri inainte de controalele la fata locului.

A doua masura adoptata astazi reduce, de la 5% la 3%, numarul de controale fizice, la fata locului, privind eligibilitatea pentru partea principala a bugetului politicii agricole comune (PAC). In circumstantele actuale exceptionale, este esential sa se reduca la minimum contactele fizice intre fermieri si inspectori.

Comisia relaxeaza controalele pe teren

Comisia ofera, de asemenea, mecanisme de flexibilitate in ceea ce priveste calendarul controalelor. Statele membre vor putea sa utilizeze surse alternative de informare pentru a inlocui vizitele traditionale la ferme (de exemplu, imagini prin satelit sau fotografii geoetichetate pentru a dovedi ca investitiile au avut loc).

Astfel se asigura cea mai eficienta utilizare a resurselor, respectarea normelor de izolare, reducerea sarcinii administrative si evitarea intarzierilor inutile in procesarea cererilor de ajutor pentru ca sprijinul sa ajunga la fermieri in cel mai scurt timp posibil.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE