Analiza: romanii platesc dublu fata de cehi pentru carnea de porc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit unei analize Bloomberg, romanii platesc 8,20 dolari pentru 500 de grame de bacon, aproape dublu fata de cehi, care platesc 4,70 dolari. In urma documentului, reiese ca un consumator roman plateste mai mult chiar si decat unul londonez (5,70 dolari), relateaza Mediafax.

Totusi, cea mai mare suma din lume pentru 500 de grame de jambon este platita de japonezi (17,21 dolari), urmati de locuitorii din Hong Kong (12,75 dolari) si cei din Beijing (10,79). Cresterea preturilor este pusa de specialisti pe seama pestei porcine africane, care face ravagii in China, fiind responsabila de moartea a milioane de porci.

Scumpiri majore la carnea de porc in toata Europa

Situatia nu arata mai bine nici in Europa, iar potrivit unui raport al Comisiei pentru Alimentatie si Agricultura, carcasele de suine s-au scumpit cu 31%, iar porcii vii cu 56%, preturile fiind la cel mai inalt din nivel din ultimii 15 ani.

Scumpiri ale carnii de porc, preconizate si pentru Romania

Mary Pana, presedinta ACEBOP, anticipeaza o scumpire a carnii romanesti de porc si spune ca un kilogram va ajunge sa se vanda cu pana la 8 lei/kg, dublu fata de pretul cerut de exportatorii de carne germani, spanioli sau danezi.

Pretul cu care fermierii comercializeaza carnea s-a marit considerabil din februarie pana acum, ajungand de la 3 lei/kg la 7,3 lei/kg in octombrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE