UE vrea sa elimine concurenta neloiala din agricultura. Ce masuri vor fi luate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana a publicat recent raportul pentru aplicarea normelor in materie de concurenta in sectorul agricol. Acest document ii poate ajuta pe fermierii europeni sa obtina conditii si preturi mai bune atunci cand isi vand produsele agroalimentare, relateaza Agerpres.

Normele UE detaliate in document interzic acordurile privind stabilirea preturilor dar si acordurilor pentru impartirea pietelor, spre crearea unui monopol.

„Acest raport evidentiaza modul in care legislatia din domeniul agricol si dreptul concurentei merg mana in mana in vederea obtinerii unor rezultate mai echitabile si mai eficiente, atat pentru producatori, cat si pentru consumatori. Sa nu uitam ca fermierii au un statut special in ceea ce priveste dreptul concurentei. Organizatiile de producatori recunoscute ii pot ajuta sa isi consolideze pozitia in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare”, a declarat comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan.

UE, 178 de investigatii ale unor cazuri suspecte de concurenta neloiala

Autoritatile europene de concurenta au efectuat 178 de investigatii in sectorul agricol iar mai mult de o treime dintre aceste investigatii i-au vizat pe prelucratorii de produse agricole, fermierii constituind cel mai numeros grup de reclamanti.

In aproape jumatate din cazurile investigate a fost vorba de acorduri privind preturile. Mai exact, anumiti prelucratori concurenti incheiau acorduri prin care stabileau un pret fix de cumparare a produselor de la fermieri dar si unii retailerii care stabileau un pret de vanzare fix pentru anumite produse.

In ceea ce priveste protectia pietei interne, una din principalele constatari ale raportului este ca unele state membre au incercat uneori sa restrictioneze importurile de anumite produse agricole din alte state membre. Mai multe autoritati europene de concurenta au investigat o serie de acorduri colective, in baza carora, de exemplu, fermierii dintr-un anumit stat membru au incercat sa-i impiedice pe fermierii din alte state membre sa isi vanda produsele, si au pus capat respectivelor acorduri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE