Ministrul Agriculturii: tinerii fermieri pot primi terenuri agricole din partea statului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca tinerii fermieri vor putea beneficia in acest an de terenuri agricole concesionate de la Agentia Domeniilor Statului (ADS), noteaza Agerpres.

“Pentru prima data, in 2020, pentru tinerii fermieri, pe langa banii alocati acestui program de sprijin, vom incerca sa alocam si cate 50 de hectare de teren agricol, hectare pe care le-am identificat in contractele de concesionare care expira in anul acesta si care nu vor mai fi prelungite. Consideram ca este foarte important ca de acest teren sa beneficieze si cei care se incadreaza in aceasta categorie de tineri fermieri, tinand cont de fenomenul de imbatranire a fermierilor si a fortei de munca din agricultura”, a spus Adrian Oros.

Potrivit ministrului, Agentia Domeniilor Statului administreaza 319.390 ha din terenul statului roman, 111.640 ha fiind cadastrate.

“De asemenea, avem 230.000 de hectare suprafata concesionata, din care niciun hectar pentru tinerii fermieri”, a aratat Adrian Oros.

Potrivit acestuia, vor fi modificate si redeventele obtinute de pe aceste terenuri concesionate, despre care spune ca sunt “ridicole”, fiind cuprinse intre 300 si 800 kg grau/ ha, in conditiile in care se obtin 10.000 – 12.000 kg de grau/hectar.

“Sunt terenuri concesionate catre firme din tari ale UE si extra UE, care sunt si beneficiare de subventii”, a completat ministrul Adrian Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE