Irimescu: tinerii fermieri vor primi un sprijin de 39,8 milioane de euro dupa 2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Achim Irimescu, seful sectiei de agricultura a Romaniei la Bruxelles, sustine ca tinerii fermieri din Romania vor primi un sprijin financiar de 39,8 milioane de euro ca plata directa suplimentara, pentru sustinerea veniturilor, noteaza Agerpres.

„Un ajutor financiar suplimentar pentru tineri in Pilonul I (plati directe) s-a stabilit pentru prima data in cadrul reformei PAC din anul 2013, respectiv un procent din plata directa pe hectar pentru perioada in 2013-2020. Romania a propus initial 25%, dar din pacate nu s-a reusit sa se ofere aceasta suma. Actualmente, tinerii in Romania primesc undeva la 20 de euro in plus pe hectar, ceea ce reprezinta un stimulent foarte important. Pentru perioada urmatoare, tinerii vor beneficia de un sprijin, stabilit deja in cadrul reformei. De exemplu, pentru tinerii din Romania suma anuala ca plata directa suplimentara in perioada 2021-2027 va fi de 39,827 de milioane de euro, respectiv de circa 2%. In prezent, avem 0,8%. Suma respectiva trebuie sa fie alocata fie sub forma de sustinere a veniturilor din Pilonul I (plati directe suplimentare) fie din Pilonul I si din Pilonul II – pe prima de instalare”, a declarat Achim Irimescu.

Cum vor fi sustinuti fermierii in viitoarea politica agricola

Avand in vedere noua reforma PAC, prin care s-a recunoscut nevoia de sustinere a tinerilor fermieri, aceasta categorie va beneficia de mai multe instrumente de sprijin.

„Tinerii fermieri pot beneficia si de o preferinta la selectia proiectelor de investitii din fondurile de dezvoltare rurala printr-un sistem de punctare mai avantajos. Sprijinul pentru tinerii fermieri este o schema obligatorie pentru statele membre. Fiecare stat membru trebuie sa introduca in Planul strategic masuri concrete pentru a ajuta fermierii mai in varsta sa se pensioneze si tinerii agricultori sa poate sa aiba o sustinere financiara corespunzatoare. Prima de instalare creste la 100.000 de euro si nu mai este nevoie sa cumpere utilaje”, a explicat Achim Irimescu.

El afirma ca schimbul de generatii este o mare problema in Romania, iar in aceste conditii, complementar platilor directe, se introduce in noua PAC optiunea de a spijini diferite forme de cooperare intre tinerii fermieri si parteneriate intre generatii diferite de fermieri, pentru transferul de cunostinte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE