Cele mai profitabile plante medicinale pe care le poti cultiva pe un teren de mici dimensiuni

Facebook
Twitter

Cultivarea de plante medicinale reprezinta o idee foarte buna de afaceri. In zilele noastre, tot mai multi oameni prefera tratamentele naturiste si de aceea, cererea pentru aceste plante este tot mai mare. Mai mult, daca decideti sa infiintati o astfel de afacere puteti obtine si finantare europeana prin PNDR 2014 – 2020.

O cultura de plante medicinale este o solutie relativ sigura de a va rotunji veniturile, iar odata cu acumularea de experienta puteti transforma aceasta activitate intr-una principala.

Din fericire, clima tarii noastre este adecvata pentru cultivarea unui numar variat de plante medicinale, iar alegerea tipului de cultura infiintata difera doar de banii pe care dorim sa-i investim si de cererea/furnizorii din zona in care locuim. Iata patru plante medicinale care pot fi cultivate pe un teren de mici dimensiuni si care ne pot aduce venituri substantiale inca de la prima recoltare:

1) Ricin

O cultura profitabila de ricin poate fi infiintata si pe un teren cu o suprafata de un hectar. Totusi, pentru dezvoltarea corecta a plantei, vom avea nevoie de sol fertil, bogat in nutrienti. In cazul in care solul nu este tocmai bogat, va trebui sa ajutam cultura cu ingrasamant si prin irigare.

In cazul ricinului, cel mai mare cost este reprezentat de samanta. In medie, costul pe kilogram variaza intre 80 si 130 de lei, in functie de soiul ales, iar pentru o cultura de un hectar vom avea nevoie de circa 25 de kilograme.

 2) Rozmarin

Desi este o planta mediteraneana, rozmarinul se adapteaza de minune si la clima din Romania. Aceasta planta aromatica este extrem de cautata, atat pentru utilizarea in gastronomie cat si pentru proprietatile sale medicinale. Rozmarinul este un tratament de varice foarte eficient, fiind folosit deopotriva si in dermatologie.

Plantarea rozmarinului se poate face atat primavara cat si toamna, intr-un teren bine drenat si bogat in nutrienti. Este o planta care iubeste lumina, deci trebuie sa ne asiguram ca terenul in care vom efectua plantarea se bucura din plin de lumina soarelui.  O astfel de cultura poate fi inceputa atat in propria gradina cat si pe un teren de dimensiuni mai mari.

3) Lavanda

Considerata de multi doar o planta aromatica, lavanda are si foarte multe proprietati benefice pentru sistemul nervos, respirator, circulator sau pentru piele. Cunoscuta si sub denumirea de „aurul mov”, lavanda este o cultura care poate aduce venituri consistente.

Costul infiintarii unei astfel de culturi este simtitor mai mare fata de alte tipuri de plante medicinale, insa si veniturile obtinute de pe urma ei vor fi pe masura. De regula, pretul butasilor necesari pentru un hectar se ridica la 25.000 – 30.000 de lei, la care se adauga si pregatirea terenului, costurile cu plantarea si intretinere a solului, care ne duc la un total de aproximativ 40.000 de lei. Totusi, fiind o planta perena, aceasta investitie nu este necesara in fiecare an si poate fi amortizata inca din al doilea an de recolta.

4) Echinaceea

Cultivarea de echinaceea este inca la inceput in agricultura romaneasca, si de aceea, competitia nu este una foarte mare. Desi este o planta ce provine din America de Nord, echinaceea se adapteaza fara probleme la clima din Romania, iar pentru dezvoltarea corespunzatoare, planta va avea nevoie de un sol fertil dar nisipos. Pentru o suprafata de 1.000 mp de cultura de echinacea, este nevoie de circa 5.000 rasaduri, iar un rasad se obtine din 4-5 seminte.

Pentru ca nu are daunatori, echinaceea nu presupune costuri de intretinere foarte mari, iar cu o productie realizata pe un teren de 1.000 mp se pot obtine venituri de 10.000 de lei inca din primul an, venituri ce se vor putea dubla in al doilea an de recoltare. Cultivarea acestei plante in regim ecologic este foarte simpla, deoarece singura interventie necesara in cultura este smulgerea manuala a buruienilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE