Cerealele care nu sunt vandute la poarta fermei imediat dupa recoltare trebuie depozitate in conditii corecte, pentru a evita posibilitatea unor eventuale contaminari, dar si pentru a-si putea pastra caracteristicile, si, implicit, un pret cat mai bun la momentul vanzarii. Insa exista o serie de factori care necesita atentie in privinta depozitarii cerealelor precum graul, secara, orzul, sorgul sau triticalele.
Pregatirea spatiilor dedicate depozitarii recoltei de cereale trebuie sa inceapa cu mult inainte de recoltare. Activitatea presupune mai multe operatiuni. In primul rand spatiile respective trebuie curatate si verificate sa nu existe crapaturi in pardoseli sau pereti, care ar putea facilita patrunderea daunatorilor. Apoi, trebuie efectuata o operatiune de dezinsectie, respectiv deratizare. Rolul acestora este sa previna nu doar apariția eventualilor daunatori, ci mai ales a agentilor patogeni care pot afecta semintele in timpul depozitarii.
Pregatirea spatiilor de depozitare
Curatarea depozitelor de cereale se face dupa ce acestea au fost golite complet si implica o igienizare cu solutii adecvate, respectiv varuire, acolo unde este cazul. Deratizarea se poate efectua prin amplasarea de capcane, aplicarea rodenticidelor sau prin folosirea aparaturii moderne, cu ultrasunete.
Depozitarea efectiva a cerealelor se poate face in vrac sau saci, in constructii simple, acoperite, semintele trebuind sa fie uscate, prin procesul de deshidrofrigerare (racire brusca si reducerea umiditatii), la temperaturi mici, in spatii cu aerisire prin pardoseala, sau prin insilozare, in spatii inchise, dotate cu instalatii specifice de depozitare.
Fiecare metoda are avantajele si dezavantajele sale. De exemplu, halele de depozitare ofera spatii mari de depozitare, dar nu mai constituie optiuni viabile. La fel si silozurile orizontale, care nu pot inmagazina peste 200 de tone de cereale. In schimb, o solutie moderna o constituie silozurile verticale metalice. Fiind relativ rapid de instalat, acestea ocupa mai putin spatiu, iar atmosfera de la interior poate fi controlata in mod automat.
Indiferent de varianta aleasa pentru depozitare, fermierii trebuie sa acorde atentie sporita gradului de umiditate al semintelor. Pentru grau, porumb sau orz, umiditatea ideala este de maximum 14%. Valori mai mari por favoriza aparitia agentilor patogeni, ceea ce va scadea potentialul de valorificare. De asemenea, trebuie sa fie acordata mare atentie temperaturii si ventilatiei. Intensitatea ventilatiei trebuie sa fie direct proportionala cu temperatura. Sistemele de control automate pot preveni, printre altele, si fermentatia in cazul depozitarii tarzii sau supraincalzirea cerealelor, un fenomen periculos pentru spatiile de depozitare.
Lipsa masurilor specifice de control in depozitarea cerealelor si preventie a aparitiei daunatorilor sau bolilor poate duce la deprecieri semnificative. In cazul unei umiditati prea mari a semintelor, pot aparea procese precum fermentatia anaeroba, dezvoltarea microorganismelor si a sporilor de mucegai sau a unor alti agenti patogeni specifici.
Prevenirea aparitiei deprecierilor
Daunatorii sunt un alt pericol constant cu care se confrunta cei ce depoziteaza cerealele, acestia putand chiar sa compromita in totalitate o recolta. Cei mai periculosi daunatori sunt:
- insectele coleoptere precum gargarita graului (Sitophilus granarius), gargarita orezului (Sitophilus oryzae), gargarita cu cioc lat (Caulophilus latinasus), gandacul din Surinam (Oryzaephilus surinamensis), gandacul mauritan (Tenebrioides mauritanicus)
- insectele lepidoptere, precum molia cerealelor (Sitotroga cerealella), molia graului (Nemapogon granellus) sau molia fructelor uscate (Plodia interpunctella)
- rozatoarele precum: sobolanul cenusiu (Rattus norvegicus), sobolanul negru (Rattus rattus) sau soarecele de casa (Mus musculus)
In privinta deprecierilor cauzate de boli sau alte afectiuni, cele mai mari riscuri le prezinta:
- fermentatia anaeroba ce duce la incingerea masei de seminte. Odata retinuta caldura, transpiratia semintelor se intensifica, cerealele devenind umede. Initial apar microorganismele, insa dupa ce temperatura trece de 38 de grade Celsius acestea dispar, in locul lor aparand organismele termofile care pot duce la formarea de mucegaiuri sau la putrezirea semintelor. Daca gradul s-a recoltat cu cantitati mari de masa vegetala verde sau multe boabe verzi, acest proces poate aparea chiar si in decurs de cateva ore. Daca se trece de 55 de grade Celsius, semintele mor.
- Incoltirea graului se poate produce daca semintele s-au depozitat cu un grad mare de umiditate sau pe alocuri, daca depozitul nu este bine izolat si au loc infiltratii de apa.
Prevenirea acestor fenomene se poate face, in primul rand, prin controlarea umiditatii si a temperaturii. O regula generala spune ca temperatura din depozit trebuie sa fie invers proportionala cu gradul de umiditate. In cazul incingerii boabelor de cereale, prevenirea se face prin eliminarea impuritatilor inaintea depozitarii, prin solarizare sau lopatarea in straturi subtiri.
Sursa foto: Shutterstock