Cresterea puilor de gaina. Cum ii ferim de boli si cum ne asiguram ca se dezvolta corespunzator

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cresterea puilor de carne nu este o activitate complicata, insa primele 10 zile sunt cruciale pentru dezvoltarea corecta a acestora. In primele zile de viata, puisorii sunt extrem de sensibili, iar imunizarea acestora trebuie sa reprezinte o prioritate pentru noi.

Tot in aceasta perioada va trebui sa avem in vedere si asigurarea unui spatiu de locuit propice pentru pui, cu un asternut calduros si ferit de umiditate. In cazul in care nu avem posibilitatea de a tine puii intr-un loc calduros, va trebui sa le asiguram sursa de caldura in mod artificial.

Iata care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie sa tinem cont, pentru a asigura o dezvoltare corespunzatoare a puilor in primele lor zile de viata.

1) Furajarea

In primele zile si chiar saptamani de viata, puii ar trebui furajati cu faina de porumb combinata cu galbenus de ou fiert, verdeturi sau nutreturi granulare. In cazul in care optam pentru furajele din comert, este indicat sa cumparam un produs care contine si anticoccidian.

Anticoccidianul este folosit la puisorii de gaina pentru a reduce riscul imbolnavirii acestora cu coccidoza, un parazit extrem de frecvent in randul pasarilor, care le poate fi chiar fatala. Pe acest site gasim mai multe tipuri de furaje pui dar chiar si pui de o zi de vanzare  la sub 5 lei bucata.

2) Adapostul

Adapostul trebuie sa fie curat si dezinfectat inainte de sosirea puilor. Dezinfectia adapostului se face folosind un produs cu actiune asupra bacteriilor, virusurilor, fungilor si algelor. Pregatirea asternutului se face prin asezarea uniforma a paielor sau a talajului de lemn intr-un strat de minim 5-7 cm. Totusi, este recomandat sa nu folosim hartie sau carpe textile ca asternut, deoarece acestea mentin umiditatea si sunt mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.

Tot pe asternut se vor aseza si adapatorile si hranitorile, insa acestea vor trebui ridicate pe masura ce puii cresc. In mod normal, inaltimea adapatorii ar trebui reglata in asa fel incat sa le permita puisorilor sa bea apa cu usurinta.

3) Caldura

Dupa cum spuneam, puii sunt extrem de sensibili in primele zile de viata si au nevoie de caldura. Pentru ca nu au closca, puisorii de incubator vor avea nevoie de o sursa artificiala de caldura, in cazul in care temperaturile de afara nu sunt tocmai optime.

Cele mai potrivite sisteme de incalzire a habitatelor animalelor mici sunt becurile cu infrarosu. Acestea emit radiatii infrarosii cu cea mai eficienta lungime de unda 1,2 – 1,4 m si sunt ideale atat pentru pui de gaina, cat si pentru alte pasari in primele 3 saptamani de viata In prima saptamana de viata, temperatura trebuie sa fie in jurul valorii de 32 oC, ea coborand cu cate 2 oC pentru fiecare saptamana de viata.

4) Vaccinarea

Vaccinarea se face contra Pseudopestei aviare ziua 9 si 24 si intre zilele 12 si 14 contra Bursitei infectioase.In perioada cand se face vaccinarea este bine sa se foloseasca vitaminoterapia pentru prevenirea stresului de vaccinare.:

In ceea ce priveste apa, aceasta trebuie sa fie permanent proaspata si provenita dintr-o sursa sigura. Pentru a evita deteriorarea asternutului si udarea puilor, va recomandam ca in primele 6 saptamani sa fie folosite adapatori destinate puilor mici. Recomandam de asemenea folosirea aditivilor pentru dezinfectare si stimulare, in apa de baut.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE