Sfaturi utile care te vor ajuta sa accesezi si sa gestionezi mai bine fondurile europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Orice fermier cu experienta stie ca depunerea proiectului de finantare si aprobarea acestuia reprezinta doar un prim obiectiv si ca este nevoie de foarte multa munca pentru implementarea cu succes a proiectului.

Odata ce proiectul ne-a fost aprobat, avem posibilitatea de a obtine pana la 50% din valoarea proiectului imediat dupa semnarea contractului de finantare. Totusi, pentru a fi siguri ca suma ne va fi virata, va trebui sa indeplinim anumite conditii si sa avem in vedere anumite detalii care nu sunt mentionate explicit in ghidurile de finantare. Iata cu ce trebuie sa incepem:

1) Inceperea procedurilor de achizitii

Principala problema a multor fermieri incepatori care acceseaza fonduri europene consta in implementarea planului de afaceri, intocmai cu etapele si procedurile mentionate in plan. Omiterea unei etape sau efectuarea de achizitii neeligibile cu acel proiect poate atrage consecinte grave, de la refuzul decontarii anumitor cheltuieli si pana la suspendarea intregii finantari.

Pentru a ne asigura ca acest lucru nu se va intampla dar si ca vom fi eligibili primirii a pana la 50% din valoarea sprijinului chiar la semnarea cererii, va trebui sa verificam proiectul cu atentie intainte de planificarea unei achizitii, sa intocmim un dosar de achizitii avizat si sa dispunem de o garantie egala cu avansul pe care il solicitam. Astfel, vom avea certitudinea ca toate achizitiile planificate de noi sunt eligibile si vom avea acces imediat si la 50% din valoarea sprijinului.

2) Obtinerea propriu-zisa a sprijinului

Aprobarea cererii si avizarea dosarului de achizitii pentru obtinerea avansului de 50% sunt aspecte foarte importante, insa trebuie sa avem in vedere si modalitatea de primire efectiva a banilor.

Fermierii care nu reusesc sa intocmeasca un dosar de achiziti in timp util sau care nu dispun de garantia solicitata nu vor putea primi avansul de 50%, insa au si alte solutii pentru a beneficia de o parte din sprijin in avans.

Institutiile financiare pun la dispozitia fermierilor anumite credite, prin care le ofera acestora in avans, sprijinul pentru care tocmai au fost declarati eligibili. Astfel, fermierii vor dispune de capitalul necesar iar institutia isi va recupera suma odata ce sprijinul va fi acordat oficial.  Acest site ne pune la dispozitie mai multe planuri de finantare pentru fonduri europene  dar si solutii inteligente de internet banking, solutii extrem de utile pentru securizarea fondurilor si pentru asigurarea unui acces facil la acestea.

3) Modificarea contractului de finantare

Dupa aprobarea finantarii, foarte multi fermieri ajung sa realizeze ca nu pot indeplini toate procedurile de achizitie sau ca trebuie sa le modifice pentru implementarea mai facila a proiectului. Chiar daca suntem convinsi ca acestei schimbari vor aduce doar beneficii proiectului nostru, este extrem de important sa nu le punem in aplicare pana cand nu obtinem acordul institutiei care ne-a acordat sprijinul.

Modificarea contractului de finantare nu este o procedura complicata si se realizeaza printr-un simplu act aditional, cu conditia ca acest act sa nu schimbe obiectivul principal al proiectului si sa nu afecteze functionalitatea investitiei, criteriile de eligibilitate si de selectie. Pentru modificari tehnico-financiare ce nu depasesc 10% din valoarea Contractului de finantare nu este necesara intocmirea unui act aditional.

4) Colaborarea cu ofertantii

Pentru a implementa un proiect finantat din fonduri europene, orice beneficiar va trebui sa organizeze licitatii, prin care sa subcontracteze anumite servicii si sa achizitioneze materialele necesare dezvoltarii exploatatiei.

In cele mai multe cazuri, fermierii sunt tentati sa aleaga serviciile/bunurile cu pretul ce mai mic si omit sa se asigure ca respectivii colaboratori au intr-adevar capacitatea de a-si indeplini obligatiile contractuale in timp si intocmai cu specificatiile indicate de beneficiar. Conceperea unui contract clar, cu penalitati de intarziere dar si verificarea activitatii ofertantilor ne pot scuti de multe situatii neplacute.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE