Avantajele sorgului in furajarea pasarilor de curte

Facebook
Twitter

Sorgul poate fi inclus in ratii pana la un nivel de 40 %, tinandu-se cont, in acelasi timp, de faptul ca acest nivel trebuie adaptat in functie de stadiul de productie sau de stadiul de crestere al pasarii. De pilda, in etapele de inceput, este de preferat ca procentul de incorporare a sorgului-boabe in ratii sa fie de maximum 30 %, aflam de pe site-ul Sorghum-Id.com

Nu numai ca sorgul prezinta o compozitie chimica avantajoasa, insa este si cereala cu continutul energetic cel mai ridicat, pentru pasari.

Includerea sorgului in ratiile furajere ale pasarilor are un efect nesemnificativ, din punctul de vedere al calitatii organoleptice a carnii.

Prin comparatie cu porumbul, sorgul contine mai putine xantofile (pigmenti care determina coloritul galben al produsului final). O pasare furajata cu ratii bogate in sorg va produce o carne mai putin galbena decat o pasare furajata cu porumb.

Exista piete care prefera carnea alba. Desi culoarea carnii poate fi diferita, gustul ramane acelasi.

Calitatile nutritive ale sorgului prezinta un interes ridicat si in cresterea porcinelor

Valoarea nutritiva a sorgului este dovedita. La porcii in crestere si la cei aflati in stadii finale de ingrasare, sporul zilnic adus de sorg este aproape identic cu cel inregistrat la porumb. Sorgul poate fi introdus in ratii alaturi de porumb, grau si orz. Fata de porumb, continutul nutritiv al sorgului prezinta un nivel de aminoacizi putin mai ridicat, in timp ce continutul energetic este usor mai scazut.

Sorgul poate fi utilizat in toate etapele de productie a porcinelor: in timpul reproductiei, in perioada cresterii si in faza de finisare.

Datorita continului sau de aminoacizi esentiali, sorgul prezinta niveluri interesante de treonina si triptofan. Sub aspectul eficientei, media sporurilor zilnice variaza intre 98 si 106 %, fata de porumb.

O compozitie chimica favorabila

Institutul ARVALIS, in colaborare cu agentia de stat FranceAgrimer, efectueaza in fiecare an analize pe sorgul-boabe. Rezultatele indica faptul ca din punctul de vedere al compozitiei chimice, sorgul-boabe este similar cu celelalte cereale, cum ar fi graul sau porumbul (vezi tabelul 1 – „Compozitia chimica medie a sorgului, graului si porumbului”).

Continutul de amidon al sorgului (sursa de energie) reprezinta 74 % din substanta uscata; el il depaseste pe cel al graului si este egal cu cel al porumbului.

—Continutul proteic al sorgului (care se situeaza, in medie, la 11 %) poate varia intre 10 si 12 % – in cele mai bune cazuri – dar este si el la fel de interesant.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE