septembrie 17, 2021

Pregatirea animalelor din curte pentru sezonul rece. Despre hrana, adapost si nevoi speciale ale acestora

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La fel cum oamenii se pregatesc din timp pentru sezonul rece, cumparandu-si haine groase si aducandu-si lemne pentru foc, si animalele au nevoie de atentie, pentru a se adapta cat mai bine sezonului rece.  Pentru a fi siguri ca nu se imbolnavesc si pentru a trece de temperaturile care scad deseori cu 0 grade, animalele din curte trebuie sa beneficieze de toate conditiile, atat din punct de vedere nutritional cat si al adapostului.

Pe perioada iernii, metabolismul celor mai multe animale se incetineste, iar acestea vor avea nevoie de hrana cat mai diversificata dar si de suplimente care sa compenseze eventualul deficit de calorii. De asemenea, nu trebuie sa neglijam apa, de care animalele vor avea nevoie si in zilele geroase.  In cele ce urmeaza, vom vorbi despre ingrijirea animalelor pe timp de iarna si despre cum ne asiguram ca acestea raman sanatoase in timpul sezonului rece.

  1. Caini si pisici

Animalele de companie sunt foarte afectate de venirea sezonului rece si pot ajunge foarte usor la hipotermie.  Chiar daca odata cu venirea frigului blanita animalelor va deveni mai deasa, acest lucru nu este suficient pentru a se acomoda pe deplin cu sezonul rece.

Astfel, inca din primele in care temperaturile incep sa scada, este necesar sa scoatem animalul afara, pentru a se acomoda treptat cu venirea frigului. Este recomandat ca pe timpul iernii, cainii si pisicile sa stea mai mult in casa, insa daca acest lucru nu este posibil pentru caini, va trebui sa le amenajam un culcus calduros.

Alimentatia este de asemenea importanta pe timpul iernii. Pentru a ne asigura ca hranim animalele corespunzator, putem apela la un pet shop online, unde putem gasi hrana potrivita pentru pisici sau hrana uscata de caini, pentru a le asigura acestora necesarul zilnic de calorii.

  1. Porcii

Desi porcii sunt mai putin pretentiosi decat restul animalelor, acestia vor avea totusi nevoie de un minim de confort. Adapostul porcilor trebuie sa indeplineasca anumite conditii, pentru a le asigura acestora un spatiu suficient, curatenie, caldura si aer curat.

In ceea ce priveste alimentatia, porcii vor avea nevoie de mai multa hrana, din cauza frigului care ii sileste sa consume mai multa energie. Se recomanda fierturile bogate in orz, grau, ovaz si porumb, sau concentratele, daca nu tinem neaparat sa hranim porcul natural.

  1. Pasari

Pregatirea pasarilor de curte pentru sezonul rece trebuie sa inceapa cu adapostul acestora.  Pentru inceput, trebuie sa ne asiguram ca nu exista crapaturi in cotet si sa amenajam un asternut pe podea, format fie din paie, fie din rumegus, care va mentine temperatura calda.

Pe timp de iarna, este recomandat sa hranim gainile seara, dupa apusul soarelui, deoarece acestea mananca mai mult. De asemenea, procesul de digestie care este generator de caldura, le va asigura inaripatelor o temperatura corporala constanta.  Hrana trebuie sa consiste in boabe de grau sau porumb, iar daca vom constata ca acestea pierd in greutate, va fi necesar sa le suplimentam portia zilnica.

  1. Bovine

Bovinele se adapteaza relativ usor la temperaturile scazute, iar pregatirile necesare pentru sezonul rece nu trebuie sa fie prea intense. Principalul lucru pe care trebuie sa-l avem in vedere este asigurarea unei rezerve de hrana uscata pentru perioada in care animalele nu pot iesi la pasunat.

Putem insa sa ne asiguram ca adapostul animalelor este ferit de viscol, insa nu trebuie inchis complet pentru a nu favoriza formarea umiditatii. In cazul in care se constata ca bovinele nu isi iau necesarul caloric din hrana actuala, este necesar sa le marim portia sau sa le administram suplimente alimentare .

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE