MADR, targ cu preparate traditionale organizat in urmatoarele zile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In pragul Sarbatorilor de iarna, in perioada 19 – 23 decembrie 2019, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale isi deschide portile pentru a gazdui un Targ de Craciun, o expozitie cu vanzare de produse agroalimentare romanesti, la care sunt invitati toti cei care vor sa redescopere traditia bucatelor specifice Craciunului.

Consumatorii vor putea regasi preparate traditionale, produse obtinute conform unor retete consacrate atestate de MADR, sau ale caror denumiri sunt recunoscute la nivelul Uniunii Europene, din arealul zonei montane, ori produse specifice care pastreaza autenticitatea, transmisa din generatie in generatie, pregatite pentru masa de Craciun. Expozitia va oferi si alte produse alimentare din areale geografice ale Romaniei: Maramures, Moldova, Transilvania, Muntenia, Oltenia, Dobrogea etc.

Ii invitam pe toti cei care cunosc gustul inconfundabil al preparatelor traditionale romanesti de Craciun sa gaseasca la acest targ o gama variata de produse din carne de porc, dar si cozonaci, branzeturi sau vinuri pregatite si expuse de peste 30 producatori de produse alimentare pentru masa de sarbatori de iarna, din judetele: Alba, Arges, Arad, Brasov, Bihor, Botosani, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mures, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea, Valcea, Vrancea si municipiul Bucuresti.

Vom redescoperi gustul bucatelor traditionale din diferite regiuni ale Romaniei, al produselor din carne (caltabos, toba de casa, lebar, carnati de porc proaspeti si afumati, slanina afumata, jumari, jambon afumat, muschi afumat, pastrama de porc, sloi/tocan de oaie si mititei), al produselor din lapte (branza, smantana, cascaval, telemea, urda, branza de burduf in coaja de brad si in membrana naturala, cas, cascaval Rucar si cascaval Dalia etc.), al produselor din peste (batog de crap argintiu si de somn, pastrama de crap argintiu si de somn, sardelute, scrumbie marinata, zacusca cu peste etc.), al produselor de panificatie si patiserie (cozonaci, placinta cu dovleac, placinta cu branza etc.), al siropurilor, gemurilor sau dulceturilor de fructe, al diferitelor sortimente de zacusca, uleiuri aromate, cosmetice naturale si altele.

Produsele romanesti renumite, precum Carnatii de Plescoi, Telemeaua de Sibiu, Scrumbia de Dunare afumata, produse care beneficiaza de sistemul de calitate europeana „Indicatie Geografica Protejata – I.G.P si Telemeaua de Ibanesti “Denumire de Origine Protejata” –  D.O.P vor incanta vizitatorii la acest eveniment. De asemenea, se vor regasi si alte produse aflate in curs de dobandire a protectiei la nivelul Uniunii Europene, cum ar fi Placinta dobrogeana, Salata cu icre de stiuca Tulcea (in curs de dobandire IGP) si Salata traditionala cu icre de crap (in curs de dobandire STG). La eveniment vor fi prezenti si producatori de fructe, de miere (polen, faguri, propolis) precum si producatori de palinca si de diferite sortimente de vin de origine controlata.

Ministrul Nechita-Adrian Oros va deschide oficial evenimentul, joi 19 decembrie, la ora 11.00. Programul de vizitare al targului este intre orele 8.00 – 18.00, iar in ultima zi, 23 decembrie, producatorii va asteapta pana la ora 16.00.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE