Imagini socante: gaini ouatoare tinute in conditii inimaginabile

Facebook
Twitter

Animals International Romania publica astazi dovezi filmate despre cruzimea de rutina din ferme industriale de crestere a gainilor ouatoare si cere companiilor din Romania sa foloseasca doar oua de la gaini care nu sunt tinute in custi.

Filmarile au fost realizate in ferme din Romania si din Polonia in care se produc oua comercializate in supermarketuri, restaurante si hoteluri din Romania. Acestea prezinta conditiile obisnuite din fermele unde animalele sunt tinute in custi, desi opinia stiintifica universala confirm ca aceste sisteme de crestere nu indeplinesc nevoile sociale, de comportament si de bunastare de baza a animalelor.

31206_productia-de-ouă-în-custi_(6)-min

 

Intreaga lor viata, gainile sunt fortate sa doarma, sa manance si sa depuna ouale pe podeaua din grilaj metallic, unde spatiul alocat este cat o coala A4 de hartie pentru fiecare animal. In vreme ce la nivel global, industria s-a aliniat cu miscarea anti – custi, Romania a ramas in urma altor tari care au recunoscut cruzimea cauzata de cresterea animalelor in custi.

“Custile sunt cea mai cruda forma de a tine un animal de ferma. Filmarile vorbesc de la sine. Romanii sunt consecvent inselati de ambalajele si de reclamele care ii fac sa creada ca animalele se bucura de o viata frumoasa sub cerul albastru si calca pe iarba verde. In realitate pasarile nu pot nici macar sa isi intinda aripile. Custile impiedica animalele sa se bucure de nevoile banale ale specie pe toata durata vietii lor. Cerem companiilor sa preia responsabilitatea, nu doar punand capat acestei uriase suferinte a milioane de gaini dar si reactionand la cererea consumatorilor care doresc sa elibereze animalele din custi. Deocamdata doar 4% din gainile din Romania sunt crescute cu acces la aer liber”, a spus Gabriel Paun, directorul UE al Animals International.

 

 

93767_productia-de-ouă-în-custi_(5)

“Publicul din Romania a fost indignat acum aproape 10 ani cand au aflat prima oara ca cifra 3 de pe stampila de pe ou inseamna ca gainile au fost tinute in custi. Dupa scandalul cu ouale stresate din anul 2010 supermarketurile au inceput sa ofere alternative la custi. Aceste alternative de la gaini care cresc liber sunt acum deja disponibile peste tot, dar din pacate majoritatea oualor ieftine de pe piata provin de la animale care sunt torturate in custi cu toate ca un studiu recent arata ca 88% dintre romani prefer sa cumpere oua de la gaini care nu au trait in custi. Este imbucurator si faptul ca acelasi studiu arata ca 39% dintre romani stiu ca stampila de pe ou arata modul de crestere al gainilor in comparatie cu doar 1% acum 10 ani inainte de scandal”, a adaugat Paun.

 

23314_productia-de-ouă-în-custi_(12)

Consumatorii pot evita cu usurinta ouale proaspete de la gaini torturate in custi multumita stampilei de pe ou. Fiecare ou are o astfel de stampila, iar cele provenite din custi incep cu cifra 3. Cele tinute in hale la sol cu cifra 2, cele cu acces la aer liber cu cifra 1, iar cele BIO cu cifra 0. Problemele raman la produsele procesate precum pastele, dulciurile si sosurile unde doar daca producatorii sunt responsabili se poate stii modul de crestere al animalelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE