Conform datelor Ministerului Agriculturii, Romania a exportat 8.715 tone de oua in primele noua luni ale anului 2017, cu o crestere de 29% fata de aceeasi perioada din 2016. Incasarile din 2017 au fost cu 53% mai mari decat in anul precedent, situandu-se la 9,555 milioane de euro, noteaza Agerpres.

Cu toate acestea, importurile de oua din tarile intra si extracomunitare au generat cheltuieli de 14,48 milioane de euro, pentru doar 7.808 tone aduse in tara.

Conform informatiilor furnizate de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), un roman consuma in medie 240 – 250 de oua anual, adica intre 20 si 22 de oua pe luna. Singura exceptie a fost inregistrata in luna in care se sarbatoreste Pastele, iar atunci, consumul pe cap de locuitor ajunge chiar si la 30 de oua pe luna.

Pretul oualor la raft a crescut de trei ori

Scandalul fipronilului a distorsionat atat piata avicola romaneasca cat si unele piete din spatiul intracomunitar, ouale suferind o majorare de 24% la poarta fermei. Cu toate acestea, la raft, pretul oualor aproape s-a triplat incepand cu toamna anului 2017.

Ministerul Agriculturii a solicitat Consiliului Concurentei sa demareze o ancheta pentru a determina cauzele acestor scumpiri accelerate ale mai multor produse agroalimentare, inclusiv ale oualor. In opinia sefului CC, aceste scumpiri sunt justificate in mare parte de cresterea deficitului bugetar, care a pus presiune pe inflatie si a dus la majorarea importurilor.

In Romania, productia anuala de oua in sectorul industrial se ridica la 1,36 miliarde de bucati.

Print Friendly